fbpx

Tíz éve van jelen a magyar piacon a KWS önálló kalászosportfóliója

Írta: Agrárágazat-2021/07. lapszám cikke - 2021 július 16.

Őszi kalászos fajta- és technológiai bemutatót szervezett és tartott a Betamag-Trade Kft., együttműködve a Sumi Agro Hungary Kft. és a Danuba Kft. munkatársaival, ahol a KWS magyarországi kalászosai, valamint a precíziós gazdálkodás technológiája kapott kiemelt fi gyelmet. Az esemény aktualitását a szokásos fajtabemutatón túl az adta, hogy a KWS tíz éve jelent meg Magyarországon önálló kalászosvetőmag-portfóliójával.

 

Mezőgazdaság, új gondolkodás, precíziós technológia
A KWS őszi kalászos portfóliója került bemutatásra (Fotó: Barna Ferenc)

 

KWS kalászosok Magyarországon

Az eseményt Steinmacher László, a Betamag-Trade ügyvezető igazgatója nyitotta meg, aki ismertette a programot, valamint bemutatta az előadókat. Elmondta, hogy a rendezvény tartalmilag és formailag nem a szokványos rendben zajlik, hiszen a kalászosbemutatót kiegészítik az alkalmazott növényvédelmi technológiával, valamint a precíziós gazdálkodás lehetőségeit is ismertetik.

A cég kísérleti parcelláin Angyal Kornél és Gonda László KWS szaktanácsadók mutatták be a fajtasorokat: az ismertetés során négy őszi árpát, valamint 13 őszi búzát érintettek.

 

Magas terméspotenciállal rendelkező, jó ellenálló képességű, stabil árpák

A KWS Astaire korai-középkorai, megbízható minőségű árpa, amely rendkívül stabil, erős szárral rendelkezik. Nagyon jó az általános betegség-ellenálló képessége (mozaikvírusra rezisztens), így kevésbé intenzív technológia mellett is stabil, nagy terméshozamra képes. Gyengébb talajon is sikeresen termeszthető a KWS Kosmos, az extra szemtermésű, a kései vetést is jól toleráló árpa. Rendkívül erős, stabil szára van, egyáltalán nem hajlamos a dőlésre, jól állja a szeles, viharos időjárást. Mozaikvírusra és levélfoltosságra rezisztens. Új termékként erősíti a KWS kalászosportfólióját a hosszú szárú, közép-korai KWS Higgins. Kalászmérete impozáns, magában hordozza a kiváló minőséget és magas terméspotenciált, mellyel képes akár a hibrideket is beelőzni. A sárga mozaikvírusra rezisztens, barnarozsdára toleráns, általánosan jó betegségellenálló képességgel rendelkezik.

 

13 különböző őszi búza a kísérleti parcellákban

Bőtermő, malmi búza a KWS új fajtája, a Stromboli, amely jól bokrosodik, az egészséges levélzetét folyamatosan megőrzi, ennek köszönhetően stressztűrő képessége kiváló, betegség-ellenállósága kimagasló. Alkalmas korábbi fajták kiváltására.

Mellette kiemelték még az előadók az átlag malmi minőséget produkálók közül a Vyckor, Silverio, Modern, Exotic fajtákat, a bőtermő Solehio, valamint az extenzív termelésre ajánlott Zefirt és Rustic-ot. Ez utóbbi jó választás azoknak, akik nem akarnak vagy nem tudnak nagy költséget invesztálni a termelésbe, technológiába.

 

A növényvédelemi technológiát a Sumi Agro biztosította

Tasi Attila, a Sumi Agro szaktanácsadója ismertette a kezelés menetét és tartalmát. Kihangsúlyozta: a gyomirtást korán kell elkezdeni, a tömegesen csírázó gyomokat még korai szakaszban kell megfogni. A széles körű lefedettség érdekében a több hatóanyag-tartalmú szereket érdemes alkalmazni, ezzel megelőzve a gyomok rezisztenciáját.

Áprilisban a gyors hatáskifejtő mechanizmussal bíró, négy hatóanyagot tartalmazó Moderátorral kezelték a kísérleti parcellákban lévő kultúrákat a gyomok ellen, és ezzel együtt juttatták ki a Sergomil L-60 réztartalmú lombtrágyát a kalászosok megsegítésére. Majd májusban és júniusban további fungicides védekezéseket is alkalmaztak, célzottan a zászlóslevél és a kalász védelmében.

 

Precíziós technológia – drónos permetezéssel támogatva

A kísérleti parcellákban alkalmazott Danuba korszerű technológiát, illetve termékeket Botos Csaba szaktanácsadó ismertette. A cég képviseletében a drónos permetezés gyakorlatát is szemléltették. A fungicides kezeléssel együtt kapták meg a kalászosok a Nutrino Turbo+ növekedést serkentő szert, mely szinte a teljes tápelemsort tartalmazza.

A Danuba precíziós szolgáltatásairól is kaphattak az érdeklődők egy rövid előadásban új ismereteket, melyek középpontjában a talajszkennelés, talajvizsgálat és növénytáplálás áll.

A bemutató új gondolkodásmódot vázolt fel a tekintetben, hogy miként alkalmazzuk a meglévő erőforrásainkat és technológiánkat magasabb szinten, hatékonyabban, költségkímélőbben, valamint nagyobb termelékenységet elérve a korszerű kalászosok esetében.

 

Barna Ferenc