fbpx

Még mindig olcsón termelünk baromfihúst, de drágán tojást

Írta: - 2021 július 16.

Csirkét és pulykát egészen olcsón állítunk elő a versenytársainkhoz mérten, a magyar tojás ára azonban a magasak közé tartozik Európában. Sokkal többet fizetünk érte, mint a németek.

 

tojás
17 százalékkal drágább, mint a németeknél (fotó: Horizont Média)

 

A hús rohamtempóban követi a tápok drágulását

A brojlertápok az AKI adatai szerint májusban átlagosan 10 százalékkal magasabb áron kerültek be a gazdaságokba, mint 2020 azonos időszakában. A baromfiárak követték a takarmánydrágulást. Június utolsó napjaiban a vágócsirke termelői ára már 12,4 százalékkal (289 Ft/kg), a vágópulykáé 15,3 százalékkal (433 Ft/kg) volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

 

vágócsirke ára

 

Idén az első negyedévben harmadannyi pulykahúst szállítottak be az országba, mint tavaly, és csirkehúsból is 22 százalékkal kevesebb lépte át a határt. A baromfihúsok exportja ellenben 17 százalékkal emelkedett. A csirkét nálunk olcsóbban csak a románok és a bolgárok képesek előállítani az EU-ban, június végén a lengyelekénél is nyomottabb áron adták át a portékát a hazai feldolgozók. A feldolgozók 7,4 százalékos (543 Ft/kg) árnövekedést tudtak elérni a kereskedőkkel szemben.

A világ csirkehústermelésének és fogyasztásának növekedése egyébként összhangban van egymással, 2-2 százalékkal emelkedik idén. Az EU-ban a kereslet növekedése némileg meghaladja a termelését. A közösség csaknem önellátó baromfihúsból, az import mennyisége mégis 6 százalékkal nagyobb lehet a tavalyinál, ugyanis az exportált mennyiség is nőni fog az előrejelzések szerint. Utóbbi háromszorosan múlja felül az EU-ba érkező baromfihús mennyiségét. Az uniós kivitel a Fülöp-szigetekre, Ukrajnába és Afrikába irányul, a behozatal fő forrásai Brazília és Thaiföld.

 

Tojásárak: már a plafonon

A tojások ára a húsokéhoz képest alig változott, de már így is magas: darabonként 26-28 forintért adják tovább a csomagolók. Ez egyenlő a francia árszinttel, és a németek árakat 17 százalékkal (!) haladja meg. Ugyan az uniós átlagtól még így is 2 százalékkal elmarad a magyar árszint, de az átlag olyan extrémitások is elfed, mint az olasz 60 forintos vagy az osztrák 68 forintos ár. A budapesti Nagybani Piacon a múlt héten egy darabot jellemzően 37,5 forintért árultak a kereskedők.

 

Lásd még a témában:
Elszabadulnak a húsárak, nem mindegy, mennyire
Kaotikus állapotok a magyar tojáspiacon