Bezárás

Tehenészet: paraszti ésszel pár olcsó, praktikus ötlet

Írta: Kohout Zoltán - 2021 szeptember 26.

Nem véletlenül dicséri (és hiányolja sokszor) a városi ember a legendás józan paraszti észt. Íme, néhány egyszerű ötlet a tehenészeti protokollok, szükségletek gyakorlatias megoldására.

tehenészet

Fél hordó a molnárkocsin

Az első ötlet a súlyméréshez kapcsolódik. Ez nemcsak a születéskor, hanem az elválasztáskor is fontos, hisz meghatározza, és ezzel segít befolyásolni a növekedés mértékét. A mérési folyamat persze többféleképpen is elvégezhető, és az intenzifikált tehenészetekben egyre inkább technológiai automatizmusok veszik át az ember szerepét. A kisebb, kevésbé gépesített tejgazdaságokban azonban egyszerű és okos megoldásra van szükség. Egy kínai gazdaságban félbe vágott műanyag hordót használnak, amit kis molnárkocsiszerű kézi hordozóra rögzítenek. Ebbe kerül az újszülött borjú, amit a gondozó egyszerűen a mérőállomásra hajt, ott elvégzik a mérést. Majd a borjút visszaviszik a helyére, a hordót pedig fertőtlenítik.

tehenészet

Súly és magasság

…és még mindig mérlegelés: az üszők súlyát sok gazda ezt 3-4 havonta ellenőrzi. Ugyancsak távol-keleti megoldás erre egy egyszerű, kerekeken gördülő mérőegység. Ez a házilag elkészített mérleg egy elektronikus mérőplatformra épül, ami nemcsak a tömeg mérésére alkalmas, hanem egyszerű magasságmérő-profillal is rendelkezik, így a gazda is regisztrálhatja üszőinek testarányait is. A nagyobb gazdaságokban, ahol több ezer üsző van, ez az egyszerű technika segíthet a praktikus mérésben.

tehenészet

Borjak a mozgó karámban

Kínai lelemény a kis borjak rendszeres áthelyezését segítő, mozgó karám, aminek a kerekei minden irányba elfordulhatnak. Míg a borjakat behajtják a keretbe, addig a kerekeket rögzítik, majd a mobil karám lassú mozgatásával egyszerre „terelhetők” a tágas istállóban vagy a gazdaság udvarán a kívánt helyre.

tehenészet

Víztakarékos hűtés

A melegebb nyári hónapokban sok tejgazdaságban drámaian megnő a vízfelhasználás. Nemcsak a nagyobb ivóvíz-fogyasztással, hanem a tehenek hűtésére használt párakapuknál is. Ugyanakkor a víz egyrészt költség, másrészt a klímaválság miatt egyre veszélyeztetettebb erőforrás, amit jó minél takarékosabban használni. Egyes gazdaságokban olyan nedvesítőrendszert telepítenek a fejőházból kilépő tehenek visszatérő sikátorába, ami csak akkor és addig aktiválódik, amikor az állatok megjelennek az áteresztőponton. Így nem kell a fejés egész ideje alatt pocsékolni a vizet.

tehenészet