fbpx

Könnyebben építhetnek fóliasátrakat a gombatermesztők!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 március 05.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett jogszabály-módosításnak köszönhetően egyszerűbbé vált a gomba fóliasátrak létesítése. A jogszabályi változással az elsőfokú építésügyi hatóságok számára egyértelművé vált a gomba fóliasátrak építésiengedély-kötelezettség alóli mentessége.

gomba

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gombatermesztéssel foglalkozó tagjai fordultak azzal a jelzéssel a köztestülethez, hogy fejlesztéseik, nyertes pályázataik megvalósításánál a gombatermesztésre létesítendő fóliaházakat az építési engedélyköteles építmények közé sorolják az építési hatóságok, ami megnehezíti a tervezési-kivitelezési munkálatokat.

„Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról” szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete – többek között – a növénytermesztésre szolgáló üvegházak és fóliasátrak építési és korszerűsítési munkálatait építési engedély nélkül végezhető tevékenységek közé sorolja. Mivel az egyes hatóságok a rendeletben megfogalmazottakat eltérően értelmezték, a Kamara jelezte az illetékes államtitkárság felé, hogy kéri a jogszabály pontosítását, és gombafóliákkal történő kiegészítését. A Kamara szakmai álláspontja szerint a gombatermesztésre létesülő fólia nem jelent lényeges különbséget a hatályos rendeletben felsorolt növényházakhoz képest.

Már él a törvény

A jogalkotó konstruktívan fogadta a Kamara megkeresését, és módosította a rendeletet – 13/2019 (II.11) Kormányrendelet az „Építési tárgyú kormányrendeletek módosításáról” –, ami már meg is jelent a Magyar Közlönyben. A jogszabályi változással az elsőfokú építésügyi hatóságok számára egyértelművé vált a gomba fóliasátrak építésiengedély-kötelezettség alóli mentessége, ami – hasonlóan a többi fóliasátorhoz – jelentősen rugalmasabbá teszi a jövőbeni fejlesztéseket.