fbpx

Lesz-e betegség az őszi búzában?

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 április 22.

Megszoktuk, hogy átlagos időjárás nagyon ritkán fordul elő, ez elmondható az idei évre is. Az enyhe, csapadékos télen az őszi kalászos betegségek fertőzőanyaga jelentős károsodás nélkül áttelelt, így március elején a növényeken többfelé megjelentek a korai lombbetegségek.

 

A lombbetegségek a növény alsó részeire húzódnak vissza a hideg, száraz időszakban

A korai lombbetegségek elsősorban a szeptóriás levélfoltosság, a vörösrozsda, az árpa hálózatos levélfoltossága. A hideg, száraz március, április első fele visszaszorította e betegségeket, a növény alsó részeire húzódtak vissza, és várják a számukra kedvező feltételeket. Április közepén a várva várt csapadék megérkezett, több részletben esett, átlagosan 15-20 mm eső. Az előrejelzések alapján további esős napok valószínűsíthetőek, folyamatosan nedves állapotban tartva a levélzetet. Április 19-ig az országos áprilisi átlaghőmérséklet nem érte el a 7,5ºC-t (7,4ºC), lassú melegedés várható.

 

Mezőgazdaság, őszi búza betegségek, BASF megoldás
Szeptória fertőzés őszi búza levelén (Murony, 2021.03.02.)

 

Hidegkedvelő kórokozó, a fertőzés már 10ºC alatt beindul

Ezek a tényezők elsősorban a nálunk általában kevésbé jelentős szeptóriás levélfoltosság, valamint az utóbbi években előforduló sárgarozsda fertőzését segíti elő.

A szeptóriás betegség kialakulásához kevesebb csapadék (10 mm) is elegendő, de több egymást követő napon lehulló néhány mm eső hatására is létrejöhet a fertőzés. Hidegkedvelő kórokozó, a fertőzés már 10ºC alatt beindul. A nyugat-európai országokban ez a legfontosabb búza kórokozó, nagyon jelentős terméskiesést tud okozni.

A sárgarozsda fertőzéséhez is kedvezőek a feltételek, szereti a hűvös időjárást és a jelenlegi csapadékviszonyok elégségesek a kórokozó terjedéséhez. Ez a betegség rugalmasan tud alkalmazkodni az eltérő feltételekhez, melegebb időjárást kedvelő rasszai is kialakultak már.

Érdemes tehát fontolóra venni a gombaölő szeres védekezést, a biztonságra törekedni. A terményárak kedvezőek, így még biztosabb a befektetett pénz, a munka megtérülése.

 

Mezőgazdaság, őszi búza betegségek, BASF megoldás
A tapasztalatok alapján a szeptória ellen jelenleg a Revycare® az egyik leghatékonyabb azol tartalmú készítmény

 

A BASF legújabb fejlesztésű, azol hatóanyagát tartalmazó Revycare® gombaölő szer

Jelenleg a korán elvetett őszi kalászosok 2-4 nóduszos, a kései kelésűek egy szárcsomó körüli állapotban vannak. Körülményektől és a növény fejlettségétől függően a kezelések várhatóan 1-3 nóduszos állapotban, akár a tavaszi gyomirtással, szárszilárdítással egy menetben vagy a zászlóslevél kiterülése tájékán, a felső levelek védelmére fog megtörténni.

A gazdák idén használhatják először a BASF legújabb fejlesztésű, azol hatóanyagát, a Revysol®-t tartalmazó Revycare® gombaölő szert (Revysol® + piraklostrobin). Kiemelkedő hatékonysággal bír a szeptóriás betegség ellen.

Több országban elvégzett kísérleti eredmények és a nyugat-európai felhasználási tapasztalatok alapján a szeptória ellen jelenleg a Revycare® az egyik leghatékonyabb azol tartalmú készítmény.

Az eddigi körülményeket figyelembe véve erre a tudására nálunk is szükség lesz. Emellett a rozsdaféléket, beleértve a sárgarozsdát is kiválóan visszaszorítja, amit a hazai eredmények is igazoltak.

 

Mezőgazdaság, őszi búza betegségek, BASF megoldás
A rozsdaféléket, beleértve a sárgarozsdát is kiválóan visszaszorítja

 

A Revycare® egyidőben kijuttatható más növényvédő szerrel együtt is

Az azol tartalmú gombaölő szerek 10ºC alatt kevésbé szívódnak a növény belsejébe, csökken a hatékonyságuk. A Revycare® speciális formulációjának köszönhetően nagy mennyiségben és rövid időn belül a növény belsejébe jut, már 5ºC-on hatásos a betegségek ellen.

Őszi búzában 1-3 nóduszban a javasolt dózis 0,75 l/ha, egyidőben kijuttatható más növényvédő szerrel együtt is. Amennyiben később a zászlóslevél védelmére irányul a védekezés, akkor 1,0 l/ha adagban permetezzük ki. Univerzális gombaölő szer, kalászfuzárium ellen, DON tartalom csökkentésére is számíthatunk. Ebben az esetben virágzás közepén kijuttatva 1,0 -1,2 l/ha a kívánatos megoldás.

 

Mezőgazdaság, őszi búza betegségek, BASF megoldás
Felhasználási javaslat őszi búzában

 

 

BASF logó