fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Dr. Bussay Dorottya

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 21.

A pécsi születésű Dr. Bussay Dorottya már gyermekként is sokat volt a szőlőben, ott nőtt fel. Egy éves korában költöztek a Zala megyei Csörnyeföldre, ahol édesapja mellett megismerkedett a szőlész-borász szakmával.

 

Dr. Bussay Dorottya, Fiatal gazda kategória
Dr. Bussay Dorottya, Fiatal gazda kategória

 

A Pécsi Egyetem Általános Orvostudományi karán 2011ben orvosi diplomát, majd háziorvos szakvizsgát szerzett. Édesapja halálát követően átvette a praxisát és a családi gazdaság vezetését is. Az 5 hektáros birtokukon fele-fele arányban található fehér- és kékszőlő, mint az olasz-rajnai rizling, a szürkebarát, a tramini, a Pinot Noir és a csókaszőlő, amely régi magyar szőlőfajta, és a gazdának köszönhetően már Japánban is megismerték a borkedvelők. Megtalálható továbbá a laskaszőlő, a Merlot, a Cabernet Franc és a Cabernet Sauvignon is. Az utóbbi években számos országba, például az USA-ba is eljutottak a borai. Kislányuk születése óta férje is segíti munkáját, és a családi hagyományokat együtt örökítik tovább a következő generáció számára. 2019 óta a birtok egész területén ellenőrzött ökogazdálkodást folytatnak. A birtok arculatában és üzenetében legfontosabb a Zalai borvidék Muravidéki körzetének kiemelése, a biogazdálkodás és annak a szőlőre való jótékony hatása. A borászat vezetése mellett főállásban négy település háziorvosa. Abban a körzetben, ahol édesapja is dolgozott.

Számos borászati egyesület tagja. Érdeklődésének fókuszában a magyar bor megismertetése, valamint annak kiemelt presztízse áll. Tagja a Fiatal Borászok Egyesületének, ahol a fiatal borászok szakmai előmenetelét kívánja segíteni. A szakmai szerepvállalások mellett állatbarátként rendszeresen támogat állatmenhelyeket is. Fontosnak tartja a páciensek egészséges életformára való nevelését. A pandémia idején be is bizonyosodott, hogy ez mennyire nélkülözhetetlen. Édesapja emlékére létrehozta a Bussay László-emlékdíjat. Az elismerést minden évben olyan neves borász vagy a szakmában kiemelkedő személy kapja, aki valamilyen formában a legtöbbet tesz a magyar bor hírnevéért.

 

Válasszuk ki együtt az Év Agráremberét! Szavazzon Ön is ITT!