fbpx

Szőlőtelepítés, engedély, ügyfélfogadás

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 22.

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is április 01. és április 30. között lehet benyújtani szőlőtelepítés engedélye tárgyában a kérelmet a létesítendő ültetvény helye szerint illetékes hegybíróhoz. 2021-ben az új telepítések számára engedélyezhető terület nagysága 626 hektár.

 

Mezőgazdaság, szőlőtelepítés
Április hónapban kell engedély kérni a területileg illetékes hegybírótól, ha szőlőtelepítés lesz az idén (Fotó: Horizont Média Archívum)

A járványhelyzet nem könnyíti meg a mezőgazdasági termelők életét. A hegyközségi irodákban az ügyfélfogadási rend nem a szokványos:

  • A hegybírók e-mail-es és telefonos elérhetőségei a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának honlapján (HNT) megtalálható.
  • A hegyközségi irodában a maszk használat mindenki számára kötelező.
  • Az irodában ügyintézőnként (adminisztrátor, hegybíró) csak 1 hegyközségi tag tartózkodhat amennyiben a 1,5 méteres távolságtartás biztosított.
  • A hegybírói ügyintézés megkezdése előtt előzetesen telefonon kell időpontot egyeztetni, és a szükséges igazolások, engedélyek, kérelmeit emailen, vagy E-papír formájában előzetesen meg kell küldeni a hegybíró kollégák részére.

 

Mezőgazdaság, szőlőtelepítés
A hegyközségek munkatársai ügyfélbarát intézkedésekkel segítik a szőlőtelepítés kapcsán jelentkező adminisztratív feladatokat (Fotó: Horizont Média Archívum)

A járványügyi helyzetre való tekintettel

A hegyközségek továbbra is ügyfélbarát intézkedésekkel segíti a gördülékeny ügyintézést az új telepítési engedélyek esetében. A HNT lehetőséget biztosít, hogy az ügyfelek az ügyintézési idő (a kérelem benyújtásától számított 70 nap) teljes ideje alatt benyújthassák a csatolandó mellékleteket, dokumentumokat.

További információkat és tájékoztató segédanyagokat érhetnek el az agrártermelők a szervezet tematikus aloldalain.

 

Forrás: Hegyközség, hírlevél

Összeállította: Barna Ferenc