fbpx

Jelentős csapadék továbbra sem valószínű

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 17.

Visszahúzódik a belvíz, tovább szárad a talaj felső rétege, jelentős csapadék továbbra sem várható, így megnő a szárazfű-tüzek kockázata – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális agrometeorológiai jelentésében.

Fagyos reggel a mezőgazdasági területen
Az elmúlt napokban éjszaka fagyott (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A múlt héten száraz volt az idő

A belvízzel borított területek nagysága tovább csökkent. A kevés felhő miatt gyakoriak voltak az erős éjszakai fagyok, de a sok napsütés hatására napközben viszont tavaszias idő alakult ki.

A talajok felszín közeli része sokat száradt, azonban a mélyebb rétegek Sopron és Szeged környékének kivételével országszerte telítettek. A talaj az elmúlt napokban, 5-20 centiméter mélységben átfagyott, a naponkénti éjszakai fagyás és nappali kiengedés hatására a művelt talaj felszíne megemelkedett, és felszíne szárazzá vált.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak

Az Alföldön a belvízfoltok kiterjedése folyamatosan csökken, ugyanis nem volt jelentős csapadék-utánpótlás, nappal pedig esetenként tavaszias idő is volt.

Az elmúlt napok fagyos éjszakái és a talaj fölső rétegének átfagyása a kórokozókat és kártevőket kissé megtizedelte, de tartósabb hidegre lett volna szükség a nagyobb tisztuláshoz. A fagyok nem tettek kárt a vetésben, de a növények túl korai fejlődésnek indulását visszafogta.

Vetés, belvíz
Az időjárás hatására csökkennek a belvízfoltok a mezőgazdaságilag művelt területeken is (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A folytatásban egymást követik az időjárási frontok az országban

A folytatásban északnyugati áramlás jellemzi majd térségünk légköri mozgásait. Ezzel pedig egymást követik az időjárási frontok hazánkban, de jelentős csapadék továbbra sem valószínű. Bár többször is várható kisebb eső, de a jövő hét közepéig várható összmennyiség jellemzően 5 mm alatt marad.

Szombattól gyakran megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a nyugatias szél, a szeles idő pedig a jövő hét első felében is folytatódik. A széllel a hőmérséklet is jelentősen emelkedik, megszűnnek az éjszakai fagyok, melyek majd csak a jövő hét közepétől térnek vissza. Napközben pedig 10 fok körül, helyenként 15 fok közelében alakulnak a csúcsértékek.

A következő egy hétben a szél és az aránylag magas nappali hőmérséklet miatt a belvízfoltok kiterjedésének további csökkenése várható, tovább szárad a talaj is, a szárazfű tüzek kockázata viszont megnövekszik.

Folyamatosan frissülő, hasznos és friss információk

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni az OMSZ honlapján, mert a jelentés csak vázlatosan írja le a várható időjárást.

A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint a szolgálat agrometeorológiai oldalán a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és friss információkat adhatnak.

Forrás: OMSZ