fbpx

Az EU blokkolhatja az orosz agrárexportot

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 11.

Jelentősen csökkenne az európai gazdákra nehezedő nyomás, az Európai Bizottság már vizsgálja az orosz export betiltását.

Az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja annak lehetőségét, hogy betiltsák a mezőgazdasági termékek Oroszországból az Európai Unióba történő behozatalát – jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke. Mint arról az Agrárágazat folyamatosan az első között tudósított, a folyamat nem új: a tagállamok közül Lengyelország és Lettország már meghozott vagy előkészített ilyen értelmű döntéseket. Az orosz agrárimportot kizáró döntés mögött kettős megfontolás húzódik meg. Egyrészt Európa következetesen erkölcsi alapon – részben ezért szankciók formájában – ítéli el az oroszok pusztító agresszióját. Másrészt az európai mezőgazdaság védelme megkívánja, hogy az alulárazott, sokszor minőségileg is kifogásolható orosz dömpingáru ne okozzon jövedelmezőségi hátrányt az európai gazdáknak.

kombájn

A balti államok és a lengyelek még egy taktikus gazdaságpolitikai megfontolásból kezdeményezték az orosz export kizárását Európából. Miközben segíteni próbáltak a háborúba kényszerített Ukrajnának, maguk is küszködnek az ukrán áruk jelentette piaci kihívással. Ha viszont az orosz árutól „megszabadul” Európa, akkor annak egy részét ukrán termények vehetik át – így csökken a nyomás az ukrán export felől. „Tavaly az orosz mezőgazdasági termékek importjának jelentős növekedését figyeltük meg, az EU-tagállamok elkezdtek reagálni a helyzetre” – mondta minderről az EU-bizottság alelnöke.