fbpx

Már Bulgária is nagyobb fokozatba kapcsol

Írta: Kohout Zoltán - 2019 március 05.

A szófiai Földművelésügyi Minisztérium stratégiai tervet állít össze: a cél a több internet-hozzáférés és nagyobb felkészültség a digitális készségek terén.

 bulgária

Az új digitális technológiák potenciálisan forradalmat hozhatnak a mezőgazdaságban. Ez azért szükséges, mert a gazdálkodóknak minden évben a többet és jobbat kell termelniük, emellett olyan tényezőkkel kell megbirkózniuk, mint az éghajlatváltozás és a globális piacok konkurenciája – kommentálta a hírt a blog.syngenta.hu szakértője. Máté Endre idézi azon megfigyelőket, akik szerint komoly digitális szakadék van a vidéki területek között. Ráadásul az uniós tagországokban átlagosan a vidéki háztartások csupán 40%-a rendelkezik gyors, szélessávú internetkapcsolattal, míg a városias környezetben 76% ez az arány.

bulgária
Dimitar Grekov bolgár agrárminiszter a tavalyi aratási szezon megnyitóján (fotó: novinite.com)

Ezen kíván lendíteni a kelet-balkáni állam, amely először dolgoz ki a mezőgazdaság digitalizálására vonatkozó stratégiát. A bolgár hírügynökség, a Novinite írja, hogy országokban hány százalékos a vidékiek gyorsinternet-elérése, de azt megjegyzi a tudósítás, hogy 2020-ra tíz munkahely közül kilenc – beleértve a mezőgazdaságot is – digitális készségeket igényel, és hogy a jó mezőgazdasági termelők képzése az élelmiszerbiztonság fejlesztésének egyik módja.