fbpx

A feromoncsapda jó szolgálatot tehet a növényvédelem során

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 05.

A feromoncsapda segítségével nyomon követhetjük egy adott kártevő faj jelenlévő populációjának nagyságát.

A rovarvilágban a feromonok egy adott faj egyedei közötti kémiai kommunikációt szolgálják. A feromonoknak több típusa létezik, amelyek közül a növényvédelmi előrejelzésben leggyakrabban a szex, más néven ivari feromonok csalogató hatásán alapuló rajzás nyomon követést alkalmazzák. Ezeket általában a nőstény termeli és bocsátja ki: ennek alapján talál rá a hím egy adott területen, így megtörténhet a párosodás.

feromoncsapda

A feromoncsapda ezt a specifikus, csakis az adott fajra jellemző illatanyagot tartalmazza: ezt az előzőleg megtörtént azonosítás után a szakemberek szintetikus úton állítják elő, s helyezik megfelelő formátumban a csapdába.

A feromoncsapdák alkalmasak arra, hogy csak egy konkrét faj egyedeit gyűjtsék be, nevezetesen azét a fajét, amelynek a feromonját tartalmazza a csapda, olvasható a NAK cikkében. Ezek a csapdák – mivel a nőstények illatanyagát bocsátják ki – a hímek rajzását jelzik a fogás alapján. A csapdát megközelítő hímek általában egy átlátszó vagy színes ragacslapba tapadnak, vagy egy gyűjtőedényben esnek foglyul. Így lehetőség nyílik a felhasználónak arra, hogy az egyedek rendszeres megszámlálásával következtetést vonjon le a kártevő rajzásmegindulására vagy a tömeges rajzáskezdetre vonatkozóan.

Fontos, hogy a feromoncsapdák alapvetően nem egy kártevő faj összes egyedének begyűjtésére készülnek, így használatuk önmagában nem jelenti azt, hogy szükségtelenné válna a növényvédelmi kezelés. A csapda mindössze „mintát vesz” az adott faj tömegéből, amely nagyjából arányos a jelenlévő populáció nagyságával. A csapda által fogott faj egyedszámának növekedéséből vagy csökkenéséből következtethetünk arra, hogy a kártevő rajzása éppen indul, vagy most csendesedik el.