fbpx

Most jó a gabonatermesztő helyzete

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 02.

A gabonatermesztő soha nem látott jó áron tudja értékesíteni termékeit, azonban az állattenyésztési piac szereplői negatív kilátásokat jeleznek a következő negyedévre – értékelték a Takarékbank elemzői sajtótájékoztatójukon az agrárium területeit.

 

Hölgy és agrárrendezvény
Az agrárágazatok idei eredményei igen eltérőek lesznek
(Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Jelentős eltérést mutatnak az agrárágazatok idei évre vonatkozó kilátásai

A gabonatermesztők soha nem látott jó áron tudják értékesíteni termékeiket, pozitív várakozásokkal tekintenek előre, addig az állattenyésztési piac szereplői negatív kilátásokat jeleznek a következő negyedévre – hangzott el a Takarékbank szakembereitől sajtótájékoztatójukon.

Megtört a Takarék AgrárTrend Index több mint egy éve növekvő trendje, a harmadik negyedévben 31,4 pontra csökkent a 48 pontos skálán, ami 0,7 ponttal alacsonyabb az előző negyedévinél.

A gabonatermesztők a leginkább derűlátóak, a világpiaci árak magasak, a sokéves átlag jövedelemszint elérhetőnek tűnik.

Az állattenyésztők között a baromfihús-termékpálya helyzetértékelése a legjobb, a takarmányárak érvényesíthetőek a termelői árakban, a pulyka kivételével. A legpesszimistábbak a sertéságazati szereplők, mert e területen a globális folyamatok kedvezőtlenek.

 

Kiemelkedő javulás várható a szőlészet-borászatban

Az alapanyag ára kissé nőtt, a szüret jól sikerült. A gyümölcságazat tartósan pesszimista, a sertéságazathoz hasonlóan, a tavaszi fagyok súlyos kárt okoztak, nincs megfelelő munkaerő sem.

Átlag alatti kilátásokat mutat a tojástermékpálya, a hazai kereslet csökkent, a takarmány árak emelkedése nem jelent meg a tojás termelői árában, talán az utolsó negyedévben fog

A következő negyedévre ható bizonytalansági tényezők: emelkedő energiaárak, és a koronavírus esetleges újabb hullámai.

 

A gazda megméretteti legszebb szarvasmarháját
Az állattenyésztők nehéz évet fognak zárni
(Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Az állattenyésztési és növénytermesztési árak elváltak egymástól

A takarmányárak emelkedését az állattenyésztők nem tudták érvényesíteni az áraikban, és a közvetlen támogatások aránya a jövedelmen belül az ágazatban 5 százaléknyi, míg a növénytermesztésben az arány 20 százalék. Az élelmiszertermelés költségszerkezetére jelentős hatással lesz a minimálbér emelése is közlése szerint.

 

Az üzemi koncentráció egyre jobban megjelenik az ágazatban

Ötödével nő a növénytermesztő üzemek száma; a kibocsátás mennyiségben és értékben egyaránt egyre nagyobb.

Továbbra is meghatározó kérdés az agráriumban és az élelmiszeriparban működő vállalkozások körében, hogy az alapanyagok jelentős drágulását hogyan tudják érvényesíteni az értékesítési árakban.

 

AgrárTrend Index

A Takarék AgrárTrend Index a Takarékbank agrár- és élelmiszeripari bizalmi mutatója, amely a megkérdezettek saját helyzetértékelése alapján készül, és hónapokkal a statisztikai összesítések megjelenése előtt tudja jelezni, merre tart az adott ágazat, alágazat, illetve a teljes magyar agrárium.

A válaszadók 30 százalékban kisüzemek, 30 százalékban középüzemek, 40 százalékban nagyüzemek.

 

Forrás: MTI