fbpx

Elég egy mosatlan kéz: újra jön a sertéspestis, nőnek az árak

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 02.

Az idei évben bizonyul a legnagyobb kihívásnak kezelni a sertéspestisjárványt, ráadásul a fertőzés terjedése miatt a sertéshúsárak is emelkedni kezdenek Oroszországban.

 

malac, sertés, lámpa
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Egy kézzel egy egész állományt…

Az év eleje óta 35 régióban regisztráltak sertéspestisjárványt (ASP) házi sertések és vaddisznók körében – becsülte meg Jurij Kovaljov, az orosz sertéshústermelők szövetségének elnöke a sajtóban. A szakember elismerte, hogy bár hatalmas pénzügyi befektetéseket vállaltak, és ellenőrzéseket folytatnak, mindezek ellenére lehetetlen kizárni az emberi tényezőt a sertéstelepeken. – Egész állományokat veszíthetünk el, amihez elegendő egyetlen alkalmazott, aki mosatlan kezekkel jelenik meg egy termelőkomplexumban – mondta Kovaljov.

 

Új járványok lépnek fel

Miközben a német-lengyel határ közelében is küzdenek a problémával, a fenyegetés az oroszoknál korántsem szűnt még meg. A Rosselhoznadzor orosz mezőgazdasági felügyelet szerint az ASP-járvány újabb kitörését jelentettek a legnagyobb sertéshústermelőnél (Miratorg), s közben a Polgári Védelmi Kutatóintézet szerint a következő hónapokban 11 oroszországi régióban súlyosbodik az ASP-járvány. Nagy a kockázata annak, hogy új járványok lépnek fel a háztáji gazdaságokban és ipari sertéstenyésztő telepeken számos régióban, ezért még a korábbinál is szigorúbb intézkedéseket sürgetnek a szakértők.

 

Instabil piac, stabil áremelkedés

A következmények azonban máris súlyosak. A járvány miatt ugyanis az orosz sertésszektor máris módosítja a termelési előrejelzéseit. Idén a sertéshústermelés növekedése alig éri el a 2 százalékot, ami az elmúlt évek egyik legalacsonyabb szintje. És persze ott van a másik komoly tehertétel az ágazat nyakán: az energia- és alapanyagárak erőteljes, 15-20 százalékos növekedése is. Az orosz baromfiágazat is meglehetősen instabil, és a hazai sertéshúspiacon sincs egyensúly a kereslet és a kínálat között. Az oroszok általában több sertéshúst fogyasztanak, miközben az üzlet nem tudja növelni a termelést. Mindezek miatt a sertéshús átlagára csak idén 13 százalékkal nőtt.