fbpx

Jó ideig Kína marad a fő mezőgazdasági importőr

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 27.

Szokták mondani, hogy Kína a világ gyártelepe – logikus, hogy kell is oda az étel. Bár Indiában már többen élnek, a kínai életszínvonal-emelkedés erősíti a behozatali kapacitást.

cirok szója árpa
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Hatalmasat nő a szója iránti igényük

A friss USDA-jelentésben a szakértők előrejelzése szerint a következő évtizedben Afrika, a Közel-Kelet, Kína, Délkelet-Ázsia, Nyugat-Ázsia és Latin-Amerika lesz a globális kereskedelem kulcsfontosságú mozgatórugója. Az előrejelzések szerint ezekben a régiókban az élelmiszertermékek iránti kereslet megugrása ösztönzi ezt a növekedést, ami jelentős elmozdulást jelez a globális kereskedelem dinamikájában. Kína továbbra is a világ vezető szójababimportőre marad, és 2033/34-re a világ szójababimportjának 62,4%-át adja. A kínai kereslet a szójabab kereskedelmének folyamatos növekedését fogja ösztönözni a következő 10 évben, mivel a világ szójababimportja 44,8 millió tonnával (+25,3%) 221,6 millió tonnára emelkedik.

A legnagyobb cirok- és árpafelvásárló marad

Ezenkívül Kína éves durva gabonaimportja az előrejelzések szerint 2033/34-ra eléri a 44,2 millió tonnát, ami 3,4 millió tonnás növekedés, de jóval elmarad a 2020/21-ben elért 50,5 millió tonnás történelmi csúcstól. Tíz éven belül évi 26 millió tonna kukoricát fognak importálni, főleg a kínai takarmányigény miatt, míg a cirok- és árpaimport, nagy növekedéssel, várhatóan meghaladja majd a 9,1, illetve 8,6 millió tonnát, de árpában is rekorder marad. Ugyanakkor a kínai búzaimport az előrejelzések szerint fokozatosan 10,7 millió tonnáról 9,7 millió tonnára csökken.