fbpx

Kazahsztán előzi Ukrajnát az exportban, tízszeres a kínálat

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 28.

A jelenlegi szezonban Kazahsztán jelentősen megerősítette pozícióját nemcsak az EU olajpiacán, hanem a gabonaszegmensben is, sőt, van, ahol már Ukrajnát is előzi.

durum búza tábla
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

A tavalyi év második felében Kazahsztán feljött a 4. helyre a régió durumbúza-szállítóinak listáján. Összehasonlításképpen: az előző szezonban a helyezésük szerint még a 7.-ek voltak – írja az Európai Bizottság statisztikája. Összességében a tavalyi 2. félévben Kazahsztán 170 ezer tonna durumbúzát exportált az EU-ba: ez csaknem 10-szer annyi, mint amennyit az előző szezon azonos időszakában szállítottak az unió országaiba.

Az Európai Bizottság szerint egyébként a legtöbb kazah durumbúzát Olaszországba exportálták (128,43 ezer tonna), Lettország 20 ezer, Portugália körülbelül 9 ezer, Spanyolország 6,4 ezer, Belgium 4,11 ezer, Lengyelország 1, 7 ezer tonnát vásárolt. Ez utóbbinál érdekesség, hogy a lengyel piacon idén Kazahsztán jelentősen megelőzte Ukrajnát – tavaly még a két nagy agrárország pozíciója e téren fordított volt. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a tavalyi év második felében az EU durumbúza-importjának három fő beszállítója Törökország, Oroszország és Kanada voltak.