fbpx

Árrobbanás: tilos a durum, a tojás exportja Oroszországban

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 20.

A magas infláció és a gazdasági szankciók hátterében megugró tojásárak aggasztják az orosz hatóságokat, különösen azért, mert a tojás az ünnepi időszak szimbolikus és központi összetevője.

tojás Oroszország

A tojás-valóságon megbukik a propaganda

A Kreml bizonytalan hitelességű propagandája hónapok óta állítja, hogy Oroszország ellenáll az háborúja miatt világszerte bevezetett szankcióknak, de a jelek szerint a hétköznapi valóság mást mutat. Az oroszok vásárlóereje sokat csökkent az elmúlt két évben, nagyon gyenge a rubel, makacsul magas az infláció. A tojás ára különösen beszédes példává vált, amely felkavarta a médiát és az internetezőket egy olyan országban, ahol az elnyomás hátterében a nyilvános viták nagyrészt megszűntek. Az orosz Szövetségi Állami Statisztikai Szolgálat (Rosstat) adatai szerint ugyanis novemberben bő 40%-kal emelkedett a tojás átlagos ára Oroszországban az előző év azonos időszakához képest. Válaszul a Szövetségi Állat- és Növény-egészségügyi Felügyeleti Szolgálat (Rosselkhoznadzor) pénteken engedélyezte a tojás Törökországból történő behozatalát, az orosz mezőgazdasági minisztérium pedig hat hónapos tojáskivitel tilalmát javasolja.

Ünnepekre sem vehetnek többet 24 darabnál

A posztkommunista Oroszországban a régi módszert veszik elő: főügyészi parancsra regionális ellenőrzéseket indítanak a termelőknél és az értékesítési pontoknál az „indokolatlan” áremelések miatt. Továbbá korlátozzák a mennyiséget: hogy mindenki vásárolhasson tojást, személyenként csak két tucat tojást adnak el, mondta a fővárost is magába foglaló régió kormányzó-helyettese a sajtónak. Ez azért is érzékeny pont ott, mert az orosz családoknál a tojás és a majonéz az év végi ünnepi ételek központi összetevője. A hiánytól való félelem a szovjet korszakba nyúlik vissza, amikor a sorban állás és az alapvető élelmiszerek vásárlásával kapcsolatos trükkök mindennapos kihívássá váltak, írja a sajtó.

Nem a feketézők, a háború az ok

A tojásárak elszabadulása mögött persze vélhetően nem feketézők és árdrágítók állnak, hanem a baromfitakarmányok és az állatgyógyászati ​​termékek drágulása – ami az agresszív orosz háborúra adott globális szankciók miatt alakul ki. A tojástermelés 1,3 százalékkal esett vissza októberben éves összevetésben. A Rosstat szerint a csirke ára 29,26%-kal emelkedett 2023 novemberében az előző év azonos hónapjához képest.

A tojás mellett, mint megírtuk, a durumbúza is olyan alapvető élelmiszer, aminek a kivitele tilos az orosz mezőgazdaságban.