A gázolaj fele annyival drágul, mint a benzin

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 25.

Tovább emelkednek az üzemanyagárak péntektől: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint literenként, míg a gázolaj ára bruttó 4 forinttal lesz több a nagykereskedelemben. Amennyiben a kutak érvényesítik a változást a kiskereskedelmi áraikban, úgy drágábban tankolhatunk már a hétvégén.

Traktor az úton
Áremelkedés várható a hétvégén a kutakon (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Szerda után pénteken is emelkednek az árak

Emelkedő trend jellemzi a nemzetközi olajpiacot, már meghaladja a 78 dollárt a Brent olaj jegyzési árát. Az Oroszország elleni EU-s szankciócsomagok is bizonytalanná teszik az olajszállításokat, melyeknek árfelhajtó hatása lehet.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia durván 90 forint, gázolajnál ugyanez az érték most meghaladja a 160 forintot.

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 566 Ft/liter;
  • gázolaj – 550 Ft/liter.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin 574 forint magasságában fog beállni, a gázolaj literjét pedig 555 forintért mérhetik majd a kutak.

Utoljára e hét szerdáján változtak az árak, akkor is növekedett a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi tarifája.