fbpx

Kalapács alá kerül a csődbe ment, híres traktorgyár

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 28.

A traktorokat gyártó létesítményeket és a védjegyjogokat is elárverezik március közepén.

Gyárat, jogokat, eszközöket szerez a vevő

Új tulajdonosa lesz – már ha sikerrel jár az értékesítési procedúra az egykor jól ismert, sőt, mind korszerűbb traktorokat és más mezőgazdasági gépeket gyártó Ursus SA-nak. A 2021-ben fizetésképtelenné vált traktorgyártó cég fennmaradó eszközeit március 14-én árverezik. Az új tulaj átveszi az összes Ursus termelési létesítményt és márkát; a berendezéseket gyártó Dobre Miasto-i és egy lublini gyárat, amely traktorokat és elektromos buszokat szerel össze. A védjegyjogokat és a termelőgépek formájában lévő ingóságokat is értékesítik. A pályázat kikiáltási ára 124,5 millió PLN, ami körülbelül 29 millió eurónak felel meg.

Ursus

Világszerte exportálták, gyorsan beomlott

Az Ursus egy jól ismert lengyel márka, ráadásul igen régi: a céget 1893-ban alapították. 1902-től belső égésű motorokat is gyártottak és bevezették az Ursus márkanevet. Főleg traktorokat és mezőgazdasági gépeket állítottak elő – például a népszerű C-325-ös különösen Kelet-Európában volt elterjedt, de világszerte 50 országba exportálták őket. Ismert volt nálunk is: a 2013-as OMÉK-on még különleges kínálattal jelentkezett. Öt éve még kiállítottak az Agritechnicán, ahol meglepte a látogatókat a 150 LE-s traktor stílusos változata.

A csőd mindenesetre elég gyors ütemben érte utol a márták: 2012-ben, egy 700 lengyel gazdaságot érintő felmérésben a gazdálkodók harmada az Ursus traktormárkát használta. Ennél nagyobb részesdése csak az egyik nagy nyugati márkának volt. Igaz, már akkor kiderült, hogy a gazdaságok új gépet nem mind az Ursus-tól vennének, inkább a kisebb, 300 hektár alatti agrárvállalkozások választották a lengyel gyártót.