fbpx

Egyre nő az XXL-es traktorok piaca – de vajon miért?

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 28.

Bár mennyiségüket tekintve nem ez a legnagyobb osztály, mégis a 200-250 lóerő feletti traktorok iránti kereslet sokkal dinamikusabban nő, mint a kisebb teljesítményűeké.

Ez a legdinamikusabb

A német traktorpiacon tavaly is 30 ezer egység feletti regisztrációt mértek. Ebből jól látható az a tendencia, hogy a nagy traktorok egyre fontosabbá válnak, míg más teljesítményosztályok iránt kevésbé van kereslet. A 250 LE feletti mezőgazdasági járművek persze nincsenek többségben a traktorpiacon, de a száma jelentősen nő. A 300 lóerős vagy nagyobb traktorok például csak körülbelül 7 százalékot tesznek ki, de a részesedésük olyan tempóban bővül, mint egyetlen más teljesítményosztályé sem. Németországban az újonnan regisztrált traktorok bő 20 százaléka 50 LE alatti. Ezeket nem is elsősorban gazdaságok, hanem szervizek, kommunális cégek, önkormányzati üzemeltető veszik. Az 51 és 100 LE közötti traktorok aránya nagyjából 21 százalék körül alakul.

A Covid is belejátszott

Az, hogy a német gazdák a kisebb-közepes teljesítményű vontatókra mennek, részben a birtokszerkezettel, a jellemző birtokméretekkel magyarázható. Nem a többszáz, többezer hektáros gazdaságok a jellemzőek, hanem a kisebbek, ami az új traktorok regisztrációjában is megmutatkozik. A tavaly jegyzett minden második olyan traktor 120 LE-nél kisebb, kompakt kategóriába sorolható. Ugyanakkor a tavalyi vásárlások már arra utalnak, hogy e teljesítménytartományban egyre ritkábbak az újgép-vásárlások. Ugyancsak csökken a 100 LE alatti traktorok piaci részesedése, különösen az 50 és 100 LE közötti kompakt traktoroké. Ennek a csökkenésnek az egyik oka – az Agrarheute szerint – az, hogy Covid-járvány idején nagyon bevásároltak ezekből a gazdaságok.

Magyarországon is ez a nagy kategória nőtt

És bár a 251 és 300 LE közötti teljesítményosztály mennyiségben nem a legnagyobb, de a piacuk jelentősen, tavaly 22,3 százalékkal nőtt. Ez a növekedés még látványosabb a 300 LE feletti teljesítményosztályban, ahol 51,5 százalékos növekedést mutatnak a számok.

Hazánkban tavaly eleve csökkent az újtraktor-vásárlások száma: a 2022-esnél 1263-mal kevesebb, összesen csupán 1757 új kerekes erőgép frissítette a gépparkot. A legnagyobb részarányt az 50 LE alatti, valamint a 101–140 LE-s kategória képviselte 21, illetve 22 százalékkal. A kis és közepes teljesítményű traktorok forgalma jelentősen visszaesett, ugyanakkor a némettel analóg tapasztalat, hogy a 260 LE fölötti traktorok értékesített mennyisége 13 százalékkal nőtt.