fbpx

AGRYA: megkérdezik a gazdákat a fenntarthatóságról

Írta: Szerkesztőség - 2024 február 28.

Sőt, nemcsak megkérdezik őket, hanem igyekeznek a kor elvárásainak megfelelő változásokat is szorgalmazni – nagy munkában a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA és a szlovákiai Gazda Polgári Társulás.

AGRYA
A 2SF Program részeként konferenciára került sor Szlovákiában az AGRYA-Magyarország és a Gazda Polgári Társulás-Szlovákia szervezésében, az OTP Bank, a Századvég, a Bayer Crop Science, a Techtra és az Agrár Közgazdasági Intézet együttműködésében.

Önvizsgálat, tanulás, felelősség

A két szervezet közösen támogatást nyert el az Erasmus+ keretében. A projekt címe 2SF-Skilled Farmers, Sustainable Farms – Felkészült Gazdák, Fenntartható Gazdaságok. A projektben együttműködő partner az OTP Agrár, a Bayer Crop Science, a Techtra és a Századvég. A projekt a gazdák szemléletformálását tűzte ki célul. Ehhez eszközként egy fenntarthatósági önértékelő kérdőív készül el, amely segíti a gazdákat abban, hogy tevékenységüket áttekintsék, elemezzék, értékeljék.

A projektet elindító két agrárszervezet számára egyértelmű, hogy a környezeti fenntarthatóságért sokat tudnak tenni és már most is sokat tesznek a gazdálkodók. Van azonban további tennivalónk. A gazdálkodók nem feltétlenül értik a felelősségüket, fontosságukat, inkább adminisztratív elvárásokként élik meg a fenntarthatóságot. Természetes, hogy a világ változásával a gazdáknak is változniuk, változtatniuk kell. Az esetleges korábbi rutinokat, gyakorlatokat felül kell vizsgálni. Ez könnyebben megy, ha pontosabban értik az elvárásokat és ebben az összefüggésben a tevékenységük értelmét is. Ehhez az önvizsgálathoz, tanulási folyamathoz kívánnak hozzájárulni a projektet kezdeményező szervezetek és az együttműködő partnereik.

Ne legyenek irreális elvárások a gazdákkal szemben

A projekt részeként került sor a szlovákiai Paton a „Fenntarthatóság a napjaink mezőgazdaságában” című konferenciára 2024. február 22-23-án. A projekt előkészítése 2022 év végén kezdődött meg. Az elmúlt időszakban sok minden történt az agrárvilágban, a felhalmozódott feszültségek Európa-szerte gazdamegmozdulásokban nyilvánulnak meg. Ezek jelen projektre is hatással vannak. Az EU agrárpolitikájának fókuszát egyre inkább a környezetvédelmi szempontok határozzák meg, a különböző stratégiai dokumentumokban a mezőgazdaság hagyományos, élelmiszerteremtő szerepe egyre inkább háttérbe szorul. A zöldítés, a fenntarthatóság felé tett lépések egyelőre csak mérsékelt eredményeket mutatnak. A klimatikus szélsőségek, a valóságtól elrugaszkodott zöld elvárások, az adminisztrációs és a társadalmi nyomás, a piaci nehézségek, a megbecsültség hiánya érthetően feszültséget kelt a gazdálkodók körében.  A gazda megmozdulásoknak több üzenete van. Az első és talán a legfontosabb üzenet, hogy a döntéshozók vegyék komolyabban a gazdákat. A környezeti fenntarthatóság erősítésében kulcspozícióban vannak a gazdák, hiszen ők és nem a politikusok kezelik a környezeti erőforrásokat, a földet, a vizet, nem a politikusok nevelik a haszonállatokat vagy gondozzák az erdőket. Ne legyenek irreális elvárások a gazdákkal szemben. A változó gazdasági-társadalmi-adminisztratív környezet mostanra az egyes gazdaságok fennmaradását komolyan veszélyezteti. A fenntarthatósági elvárások és a hatékonyság, versenyképesség között mostanra komoly, nehezen kezelhető feszültség keletkezett. Ráadásul az EU-n kívülről érkező piaci nyomás egyik meghatározó eleme, hogy nem azonosak a termelési feltételek az egyes agrár termékek esetén. Az európai gazdákat az át nem gondolt, erőltetett ütemű zöldítés, a fenntarthatósági elvárások hátrányban hozzák a piacokon. A gazdák azt várják, hogy valós lehetőséget kapjanak az őket érintő folyamatok, döntések befolyásolására.

A fennmaradás a kérdés

A projektet elindító szervezetek úgy gondolják, mostanra olyan helyzet alakult ki, hogy nemcsak a fenntarthatóságról kell beszélni, hanem arról is, hogy egyáltalán fennmarad-e a fenntartható mezőgazdaság. Ebben közös felelőssége van a döntéshozóknak és a gazdálkodóknak egyaránt. A helyzet feloldásában segítséget jelenthet a gazdák igényeire épülő edukáció, jó gyakorlatok terjesztése, szélsőségektől mentes kommunikáció, párbeszéd, valamint az ezekhez szükséges felületek biztosítása. Ennek a folyamatnak a most elindult 2SF-Skilled Farmers, Sustainable Farms – Felkészült Gazdák, Fenntartható Gazdaságok Programmal a részesei szeretnének lenni a szervezők.