fbpx

Új korszak kezdődik a Demeter család gazdaságában

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 október 30.

A monoki család számára mindig is fontos volt, hogy a kornak megfelelő, modern gépekkel dolgozzanak. Ezt egészíti most ki a PETKUS szárító- és tisztítóberendezés, amelynek köszönhetően a kiszolgáltatottságuk is megszűnik.

Az idei év a generációváltásé is

Demeter László úgy kezdett gazdálkodásba, hogy a házépítésre felvett kölcsönt fordította kárpótlási jegy vásárlására. Az ötlet bevált: néhány éven belül a családi ház is felépült, miközben egy modern gazdaságot is megvalósítottak. A családfőt megkértük, hogy mutassa be a vállalkozásukat.

– 40 évvel ezelőtt végeztem mezőgazdasági gépészmérnöki szakon, azóta folyamatosan az agráriumban, 32 éve pedig az IKR műtrágyaüzemében dolgozom.

 


Demeter László és fia, Bence

 

Kárpótlási jegyeket vásárolva licitáltam földekre, így 1995-ben 54 hektáron kezdtünk gazdálkodni. Az AGRO-DIB Kft.-t 2008-ban alapítottuk, amelynek Bence és István fiam a tulajdonosa. Jelenleg közel 700 hektáron termesztünk repcét, napraforgót, búzát és kukoricát. A jellemzően barna erdőtalajaink 10 és 30 aranykorona közötti értékűek. A hazai átlaghoz képest nálunk kicsit több a csapadék, a hőmérséklet pedig 1-2 °C-kal alacsonyabb. Mindig törekedtünk arra, hogy modern gépekkel végezzük a munkát, s két évtizede már precíziósan gazdálkodunk.

Mellettem Bence dolgozik még aktívan a gazdaságban, de a jogász végzettségű István is sokat segít pályázatírásban és a szerződések megkötésében. Idén vonulok nyugdíjba az IKR Agrár Kft.-től, a továbbiakban csak az AGRO-DIB Kft.-ben segítem fiaim munkáját.

Testneveléstanárból agrármérnök

Bence a Testnevelési Egyetemet választotta, később mégis a családi gazdaságban kötött ki. Hogy történt mindez?

– Futballistaként a Testnevelési Egyetemen három diplomát vehettem át, majd tanárként és edzőként is dolgoztam. 5 évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy a gazdaságunkban szeretnék dolgozni, s azóta már agrármérnöki diplomát is szereztem.

Idén átveszi édesapjától a gazdaság irányítását. Milyen jövőbeli tervei vannak?

– Mivel ma már nehéz földterületet vásárolni, a hozamnövelésben gondolkodunk. Ezt segítheti az öntözés, a dróntechnológia és a precíziós gazdálkodás újdonságainak folyamatos követése is. Ez a szárítóberendezés is nagy előrelépés a gazdaságunk életében, amivel megszűnik a kiszolgáltatottságunk: akkor tisztítunk és szárítunk, amikor épp szükséges. Az új és modern PETKUS-gépünkkel igény esetén a környékbeli gazdáknak is lehetőséget biztosítunk kevés veszteséggel és kifogástalan minőséggel járó terményszárításra és tisztításra.

Hamar elnyerte a bizalmunkat

A számos, hazánkban is elérhető gyártó gépei közül miért a PETKUS-ra esett a választásuk?

– A közel 200 éves PETKUS megbízható és stabil vállalat, számos referenciával a környékünkön. A gazdák véleménye meggyőző volt számunkra. Több berendezést működés közben is megnéztünk, s már ekkor kialakult bennünk is a PETKUS iránti bizalom.

Persze más márka gépeit is megnéztük, végül mégis a német precizitás mellett tettük le a voksunkat. A beruházást pedig pályázat segítségével valósítottuk meg.

Eddig még csak búzát tisztítottunk vele: az elő- és utótisztító kiváló munkát végzett, s a teljesítményével is maximálisan elégedettek vagyunk.

Minden a terv szerint haladt

Mennyire elégedettek a kivitelezés gördülékenységével?

– A szárítóberendezéssel együtt 5000 tonna kapacitású magtárat is építettünk. A kivitelezést az alépítményi betonmunkák kivételével kulcsrakész átadással a PETKUS-Közép-Európa Kft. vállalta fel. Számunkra is meglepő, de a koronavírus-járvány – s az emiatt kialakult határzárak – ellenére mindent időben leszállítottak és összeépítettek.

A technológiai sor a 40 tonna/óra kapacitású garatrédlerrel kezdődik, amit serleges felvonón keresztül egy 40 tonna/órás PETKUS A09 típusú előtisztító követ. A PETKUS DDU2512-es 12 tonnás szárítóberendezés után szintén a PETKUS A09 típusú 40 tonnás utótisztító munkáját követően kerül a termény az 50 tonnás tranzittartályba.

A PETKUS kiváló választásnak bizonyult. A cég hazai csapata rugalmas és segítőkész. Nagy előny az is, hogy a már eddig is a PETKUS berendezéseit használó környékbeli gazdálkodóktól bármikor kérhetünk gyakorlati segítséget.

Csomor Zsolt