fbpx

Díjeső az OMÉK-on

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 08.

Az Oros Cornado kukorica csőtörő-család 16-soros változata a független értékelő bizottság szakemberei (VM MGI, Gödöllő) és a Vidékfejlesztési Minisztérium Bíráló Bizottsága döntése alapján nyerte el a 76. OMÉK Mezőgazdasági Gépesítési Díj I. helyezését. A pályázatot a Linamar Hungary NyRt. nyújtotta be.

A pályázatra benevezett számos innovatív elemet tartalmazó kukorica csőtörő adapter fix- és összecsukható vázkerettel készül.

A fejlesztés során a gyártó a korábbi „Oros” adapterek jól bevált konstrukcióját felhasználva alakította ki a 16-soros változatot.

A hazai- és külföldi gyakorlatban alkalmazott 70-76,2 cm sortávolságú kukoricatermesztést figyelembe véve az adapter munkaszélessége 11,2-12,2 m.

Ez a növelés biztosíthatja – a hazai termésátlagok mellett – a nagy áteresztőképességű arató-cséplőgépek tömegteljesítményének kihasználását.

A beépített 500-600 LE teljesítményű motorok leterhelését a munkasebesség optimális értéken tartása mellett, ami a fajlagos hajtóanyag-felhasználásának csökkentését is eredményezi.

 

 

Oros Cornado kukorica csőtörő-család 16-soros változata

 

 

A konstrukciós újdonságok, a vázszerkezet pontos méretezése, valamint az alumínium öntvényházas zárt hajtási rendszer, illetve kardánhajtások következtében az adapter tömege jelentősen csökkent.

A zárt hajtóművek alkalmazása következtében pedig a karbantartási feladatok csökkennek majd.

A törőhengerek újszerű késes betétei a zúzóegység fordulatszámának és az aprítókések kerületi sebességének növelésével a zúzás hatékonyságát és az egyenletesebb terítést eredményezik.

A Linamar Hungary NyRt. az Oros Sun új fejlesztésű napraforgó betakarító adapterek 6-soros fix vázkeretű tagját is bemutatta a kiállításon.

Az új fejlesztésű Oros Sun számos új innovációs elemet (rezgőtálcás kivitel, zárt hajtóművek, stb.) tartalmaz.

Az adapter család tagjaival az új konstrukciós kialakítás következtében a betakarítási veszteségek hatékonyan csökkenthetők, egyúttal a termesztés jövedelmezhetősége növelhető.

Az Oros Sun napraforgó betakarító adapter elismerő oklevélben részesült.

 

 

Oros Sun újfejlesztésű napraforgó betakarító adapterek

 

 

Az Axiál Kft. a Framest Kft-vel közösen pályázott a Framest Condisc lazítós tárcsával.

A 4,0 m munkaszélességű tárcsa munkaeszközei a „V” alakban elhelyezett mellső csipkés tárcsasor, a különböző munkasebességű lazító merev száras szárnyas lazítószerszámok, a következő szintén „V” alakban elhelyezett csipkés tárcsasor, és végül a lezáró hengersor.

Beállítása művelő elemenként a talajállapotnak – kötöttség, nedvességtartalom, gyom- és szármaradvány borítottság – megfelelően történik.

A munkaeszközök kialakítása, elhelyezése, osztása, keretmagassága miatt a nagytömegű szármaradványok bedolgozását hatékonyan tudja feladatát elvégezni.

Munkája az utóbbi időben jellemző erősen változó időjárási viszonyok miatt szükséges víztakarékos talajművelés szempontjából is kiváló.

A művelt talajréteg megóvását szolgálja a bütykös gumihengersor is.

A Framest Condisc lazító tárcsát a bíráló bizottság az értékes II. díjra értékelte.

 

 

Framest Condisc lazítós tárcsával

 

 

A kiállításon az Axiál Kft. a hagyományos termékei közül számos konstrukciót és típust vonultatott fel.

Ezek közül nagy érdeklődést váltott ki a Fendt 936 Favorit SRC újszerű mellső- és hátsó gumihevederes járószerkezettel szerelt, a nagyteljesítményű traktor.

 

 

Fendt 936 Favorit SRC

 

 

A Fliegl Abda Gépgyártó és Kft. újdonságai közül az ASW-110 E egytengelyes letolókocsi a Mezőgazdasági Gépesítési Díj III. fokozatát nyerte el.

A korszerű egytengelyes futóművel szerelt, erős kivitelű alvázszerkezetű letolólapos kocsiszekrény korrózióálló lemezből készült.

A pótkocsi ürítésekor a tömegeloszlás kevésbé befolyásolja a kocsi stabilitását, egyenletes ürítést biztosít, valamint a tárolókban alacsony belméreti jellemzők mellett is biztonságosan végezhető az ürítés.

A letolást végző munkahenger olajszükséglete 30%-kal alacsonyabb, mint a hasonló billenős kocsié.

 

 

ASW-110 E egytengelyes letolókocsi a Mezőgazdasági Gépesítési Díj III. fokozatát nyerte el.

 

 

A kiállítás további újdonsága az ASW pótkocsi családba épített canbus Isobus rendszerű mérőberendezés.

A beépített mérőcellás, nagy pontosságú mérleg egy kompenzációs rendszerrel rendelkezik, így a mezőgazdasági gyakorlatban jelentkező különböző talaj- és terepegyenetlenségek kiküszöbölését is könnyen megoldja.

 

 

 

A Fliegl Abda Gépgyártó Kft. standján egyébként a szállítóeszközök vonatkozásában számos korszerű, magas színvonalú konstrukciót láthattunk, mint pl. a kormányzott, rugózott, tändem futóműves, hidraulikusan nyitható hátfallal szerelt, teknős pótkocsit, mely feltöltő csigával került felszerelésre.

A hígtrágya technológiában pedig a tűzi horganyzású tartállyal szerelt, szintén tändem futóműves – a hazai hígtrágya elhelyezési szabályoknak, illetve követelményeknek megfelelő – környezetkímélő kijuttatásra alkalmas lengőcsöves adapteres tartálykocsi képviselte a cég gyártmányait.

A Farmgép Kft. több újdonsággal szerepelt az OMÉK 76-on.

Az újdonságai közül a kutatási projekt támogatásával kifejlesztett Kertitox GemTrack 4200 vontatott szántóföldi permetező – mely a cég új generációs gépeit képviseli – a Mezőgazdasági Gépesítési Díj pályázaton elismerő oklevelet szerzett a cégnek.

 

 

Kertitox GemTrack 4200 vontatott szántóföldi permetező

 

 

A permetezőgépek munkaminőségi mutatóinak javításának egyik eszköze a szórókeretek lengéseit csökkentő konstrukciók kialakítása, ami közvetlenül javítja a kereszt- és hosszirányú szórásegyenletességet.

Ebbe a témakörbe tartozik a környezetkímélő vegyszertakarékos kontrukciók, technológiák alkalmazása.

A cég standján először került kiállításra a Kertitox FSV 1900 függesztett gépcsalád, melyek különböző tartálymérettel és különböző munkaszélességű lengés csillapított szórókerettel készülnek.

Ugyancsak bemutatásra került a vontatott kivitelű Kertitox Bora szőlő-, gyümölcsültetvény permetező, már megújult műanyagtartállyal.

 

A hazai mezőgazdasági gépgyártásban nagy hagyományokkal rendelkező KÜHNE Mezőgazdasági Gépgyártó Zrt. is számos termékével vett részt a kiállításon.

A cég nagy gondot fordít az újabb, elsősorban a talaj szerkezetét megőrző víztakarékos talajművelési technológiákban alkalmazott talajművelő gépek, eszközök fejlesztésére.

A különböző kiegészítőkkel szerelhető KRT-6 rövid tárcsájának kifejlesztése során is az előző célokat tűzte ki.

A 6 m munkaszélességű tárcsa 10-14 km/h munkasebesség-tartományban tud dolgozni 150 mm munkamélység mellett.

A két sorban elhelyezett – egymáshoz képest 100 mm-t eltolható – csipkéstárcsák munkáját különböző kialakítású és rögtörő hatású, csöves-pálcás, „V” profilos és „D-D” gyűrűs hengerek zárják le.

A rövidtárcsa konstrukciója lehetővé teszi a különböző granulátumok, pl. mikrogranulátum-szerű műtrágyák vagy különböző fű-, és más aprómagok talajműveléssel egymenetben történő kijuttatását.

 

 

KRT-6 rövid tárcsájának

 

 

A KÜHNE KTL-7 TE sűrű késes talajlazító család tagjaira az erős vázkeret, a sűrű osztásban elhelyezett lazítószerszámok a jellemzőek.

A lazítószerszámok (lazítószárnyak szerelhetők) munkáját a hatékony, két sorban elhelyezett ívelt késes hengerek munkálják el, illetve zárják le.

Mindkét díjazott KÜHNE mezőgazdasági gép a művelettakarékos, a talaj vízháztartását elősegítő talajművelési technológiába illeszthető.

A KÜHNE KRT-6 rövidtárcsa és a KÜHNE KTL-7 TE típusjelű sűrű késes lazító a Bíráló Bizottság elismerő oklevelét kapta.

 

 

KÜHNE KTL-7 TE típusjelű sűrűkéses lazító

 

A mezőgazdasági biomassza hőenergetikai hasznosítását szolgálják az ALTHERM Kft. által gyártott – különböző teljesítménykategóriába tartozó – biomassza kazánok.

A cég által kifejlesztett kazánok alkalmasak a mezőgazdasági üzemekben használatos hengeres, illetve szögletes nagy bálázókkal készített szalma- és egyéb melléktermékek fűtőanyagként történő eltüzelésére.

Az ALTHERM FAMILY kazánok pedig, a kis bálázókkal készített és egyéb biomassza alapanyagok eltüzelésére, a vegyes tüzelésű kazánok pedig különböző teljesítménykategóriában (35-50 kW) biomassza- és fa tüzelésére alkalmasak.

A 76. OMÉK Gépkiállításon szereplő változat nagybálák tüzelésére alkalmas, és a Bíráló Bizottság elismerő oklevelét nyerte el.

 

 

ALTHERM FAMILY kazánok

 

 

Az IG+JM Kft. termékpalettáján számos pótkocsi konstrukció, illetve típus található meg, egytengelyes, rugózott, tändem futóműves, kéttengelyes, magas billentésű, trágyaszóró, bálagyűjtő kiközelítő (kooperációban), erdészeti pótkocsik és bálabontók többek között.

Az egytengelyes változatot könnyűszerkezetű „Farmer”, és erősített kivitelű „Agro” sorozatban gyártja.

A kiállítás díjára a cég a Farmer sorozat tagjaival pályázott, ami 5 tagból, 1000-1900-2600-5050-6000 kg teherbírású változatokból áll.

A pótkocsi család tagjait egységes műszaki elvek alapján tervezték, a könnyű gyártási technológiai mellet precíz gyárthatóságra törekedve.

A viszonylag alacsony teherbírású pótkocsik kiválóan használhatók a kisebb teljesítménykategóriába tartozó traktorokkal mezőgazdasági telepi, illetve egyes kommunális területek anyagmozgatási feladatainak elvégzésére.

Az IG+JM Kft. Farmer pótkocsi család paramétereit oklevéllel ismerte el a Bizottság.

 

 

Farmer pótkocsi család

 

A díjazott kiállítókon kívül további hazai és külföldi gyártónak, forgalmazónak a kínálatát láthatta a közönség az „A” pavilonban és a szabadtéri kiállítási területen.

A már visszatérő piaci szereplők mellett sok új kiállító is megjelent a kiállításon, a teljesség igénye nélkül gyűjtöttünk össze Olvasóinknak egy csokorra való újdonságot, műszaki érdekességet.

A szálastakarmány betakarítás vonalán a korábban nálunk a gyakorlatban elterjedt vezérelt ujjas rendfelszedők választékát bővíthetik a Penta Kft. standján látott csillagkerekes rendsodrók.

A hazai gépkínálatban, illetve a gépkiállításon új színfoltot jelentettek a lengyel URSUS traktorok, munkagépek, melyek elsősorban a kisebb-, közepes- és nagyobb gépvállalkozások számára készültek.

Ugyancsak újdonságnak számít a BAFFI Agrocorporation által forgalmazott MURSKA mobil szemroppantó berendezése, mely a takarmánynövény szemtermésének nedves tartósítási technológiájába illeszthető.

A hazai gyakorlatban kevésbé ismert, de a takarmányok beltartalmi jellemzőinek megóvása céljából perspektivikus gép, illetve technológia lehet.

A betakarítás eszközei több kiállítónál is főszerepet kaptak a 76. OMÉK-on.

Így többek között a Vektor kínálatában bemutatott Versatile magajáró betakarítógép, az OPTIGÉP Kft. által gyártott és forgalmazott OPTI-CORN-1276 csőtörő adapter, a szecskázó Shampion silózó adapterek és kombájn gabonavágó asztalok is bemutatásra kerültek.

Új kiállítónak számított a RAGRÁR Kft. is, Multiva talajművelő munkagépeit, nagy munkaszélességű, simítóelemekkel szerelt szántóföldi kultivátorait nagy érdeklődés kísérte.

Természetesen egy ilyen nagy mezőgazdasági rendezvény jól illusztrálta a mezőgazdasági vertikumot kiszolgáló műszaki hátteret, a gépgyártók és -forgalmazók legújabb gépkínálatát.