fbpx

Fél év jég: az oroszok végül is betiltják a baromfiexportot

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 13.

Miután az elnök magyarázatot kért, a kormány gyorsan intézkedett is: akkora volt az áremelkedés a belföldi piacon, hogy árcsökkentést és kiviteli tilalmat vezettek be a baromfira.

baromfi

Vonzó volt kint eladni, nagy drágulás otthon

Az orosz mezőgazdasági minisztérium rendelettervezete a következő 6 hónapban megtiltja a baromfi- és tojásexportot az országból. A cél az, hogy enyhüljön a túlfűtött piaci áremelkedés belföldön. Az intézkedést röviddel a kormányülés után vezették be, hogy Putyin elnök megkérdőjelezte az országban az elmúlt hónapokban tapasztalt 27%-os kiskereskedelmi baromfiár-emelkedést. Az orosz Intarfax már október végén előre jelezte ezt a várható döntést, és ugyancsak a baromfihús árának emelkedésével magyarázta azt. Emögött pedig az utóbbi hónapokban e termékkör termelési volumenének csökkenését, a magas dollárárfolyam miatti költségnövekedést láttatta, ami a baromfihús exportját kívánatossá tette a felvásárlók, kereskedők előtt, ami viszont a hazai piac ellátását veszélyeztette. Ezért az orosz földművelésügyi tárca javasolta, hogy bizonyos baromfihúsfajták kivitelét jegeljék a következő 6 hónapban.

Ellentmondások

A piaci viszonyok ugyanakkor nem igazán támasztják alá a Putyin és az orosz kormány által kikövetelt exporttilalmat: 2023 első felében Oroszország 148 ezer tonna baromfit szállított ki, ami 7%-kal alacsonyabb a tavalyitól. Ellentmondásos az is, hogy az orosz tojásexport sem rengethette meg a belföldi ellátást, hiszen 570 millió darabos kivitel nem igazán számít a bő 46 milliárdos össztermeléssel szemben – becsülte a Roszptitseszojuz, a baromfitenyésztők orosz szakszervezete. Az ugyanakkor tény, hogy Oroszországban – a hivatalok tagadásával ellentétben – széles körben baromfihiányról beszélnek a szektorban.