fbpx

Hiány és drágulás a baromfipiacon a madárinfluenza miatt

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 04.

A mezőgazdaságot, a gazdákat több százezer példányos kényszervágás, a vásárlókat gyors és nagymértékű drágulás, a gyorséttermeket áruhiány sújtja a baromfiágazatot fenyegető madárinfluenza miatt.

Járvány, gazdasági gondok

A madárinfluenza terjedésével összefüggő többletköltségek miatt nőtt meg az orosz piacon a baromfi ára – mondta Lybov Savkina, az Emeat moszkvai elemzőközpont vezérigazgatója. Az orosz brojlerhús ára a májusi 15-20 százalékos hirtelen növekedés után megtartotta ezt az árszintet, amit a szektor is az országban kitört madárinfluenza-járványokkal hoz összefüggésbe. Az idei év eleje óta az orosz állat-egészségügyi felügyelet (Rosselhoznadzor) 45 magas patogenitású madárinfluenzajárvány-kitörést regisztrált, 24 orosz tartományban találták meg a vírust, és csak a jaroszlavli régióban 800 ezer brojlercsirke leölésére kényszerültek. Az orosz mezőgazdasági minisztérium becslése szerint az elmúlt 3 évben az orosz baromfiipar közel 4,5 milliárd rubel (45 millió USD) közvetlen veszteséget szenvedett el a madárinfluenza miatt. Az ágazatban a járvány erősödésére számítanak, de az oroszok közt vita az átfogó vakcinázásról, mert míg a gazdálkodók támogatnák az általános védekezést, nagyobb piaci szereplők szerint ez veszélyeztetheti az orosz brojlerhús exportját.

Pénzügyi elemzők a drágulás mögött az orosz fizetőeszköz, a rubel összeomlását is látni vélik, miután az 2023-ban 44%-ot veszített a dollárhoz, 78%-ot az euróhoz és 60%-ot a jüanhoz képest – közölte az Orosz Élelmiszergyártók Szövetsége, a Rusprodspyuz. A drágulás miatt – Oroszországban szokatlan módon – még az állam is monopóliumellenes vizsgálatot indított.

Csökkent a kiszállítás

Mindezzel párhuzamosan már a kiskereskedelmi ellátást is érintő áruhiány lépett fel Oroszországban. Miután a KFC az ukránok elleni agresszív orosz háború miatt elhagyta az országot, a hálózatot üzemeltető új márka, a Rostic is jelezte.

KFC-ből Rostic
Áruhiányra panaszkodnak a háború miatt távozó cégek hálózatát üzemeltető gyorséttermek is

Az orosz vendéglő- és szállásadók szövetsége szerint a baromfihiány telepeken tapasztalható munkaerőhiányra, a logisztikai ellátási zavarokra és a termelési költségek – például a baromfitakarmány árának – emelkedésére vezethető vissza. Az Elementaree orosz élelmezési szolgálat szerint a baromfihús-beszállítók 10-30 százalékkal csökkentik a partnereiknek szállított mennyiséget. A neves orosz étteremlánc, az Anderson a pulyka hiányára panaszkodott, amelynek kilónkénti ára a júliusi 340-ről októberben 460 rubelre ugrott. Az orosz mezőgazdasági minisztérium a régi rendszerben megszokott módon „cáfolta” a baromfihiányt: tagadta az ellátási zavarokat, de közben ígérte, hogy az ipar várhatóan minden rendelkezésre álló kapacitással növeli a termelést.

Az orosz baromfiágazat gondjairól itt és itt írtunk részletesebben.