fbpx

Piac nyílt az orosz baromfinak Kínába, mégse felhőtlen az öröm

Írta: Kohout Zoltán - 2023 május 10.

Nagy volt az öröm Oroszországban, amikor az egyik legnagyobb baromfitermelőnek sikerült vonaton leszállítania az első tételt Kínába. Aztán rájöttek, hogy Kína nemcsak vesz, hanem exportál is…

Kína a fő piac

Az oroszok legnagyobb baromfitermelője, a Cherkizovo a hosszadalmas (illetve a háborújuk miatt szankcionált) tengeri szállításnál gyorsabban tudta leszállítani az első, 50 tonnás csirkelábtételt Kínába. Nyártól átlagosan havi 3 ilyen vonatot terveznek Kínába indítani, ami azért is lenne jó, mert a vonatok lehetővé teszik a vállalat számára, hogy közvetlenül az ügyfelekhez szállíthassa a termékeket. Kína a Cherkizovo elsődleges értékesítési piaca, a cég tavaly 40 ezer tonna csirke- és pulykaterméket értékesített Kínába. Idén a teljes export 10%-át bonyolítanák vasúton, noha a Kínába a vasúti termékek exportja jellemzően drágább, mint a tengeri szállítás.

Kinyírhatja az olcsó kínai hús az orosz ágazatot

Másrészt az orosz baromfitenyésztők aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy Kína baromfiexportja is nő Oroszország felé. Szergej Lahtyuhov, a baromfitenyésztők orosz nemzeti szövetségének vezérigazgatója szerint a Kínából behozott árumennyiség folyamatos növekedése „ébresztőnek” tűnik az ágazat számára. Hozzátette, hogy ha ez a tendencia folytatódik, az csökkentheti az árakat az orosz baromfipiacon, és negatívan befolyásolhatja az iparág befektetési vonzerejét. Az orosz agrárpiaci elemzők osztják ezeket a félelmeket. Leonyid Kholod szakértő szerint az olcsó baromfihús Kínából való beáramlása nemcsak az iparág átlagos jövedelmezőségét ronthatja, hanem csődöt is okozhat az orosz baromfitenyésztők körében. Kifejtette, hogy a helyzet fenyegetőnek tűnik, mivel az oroszországi gazdálkodók egy része már a tönk szélén áll.