fbpx

Orosz baromfi: nagy pofon után veszélyes tervek

Írta: Kohout Zoltán - 2022 október 24.

Nagy bajban vannak az oroszok, amióta 500 vállalat elhagyta a piacaikat az Ukrajna elleni agresszió miatt. A bajt tetézik a saját rossz ötleteik is.

Küzdöttek a függetlenedésért

A rendszerváltás óta a legkeményebb kihívással néz szembe az orosz baromfitenyésztés. Bár az utóbbi években felszállóágba került az ágazat, az orosz állam értelmetlen háborúja miatt a nyugati cégek tömegesen vonulnak ki a piacaikról. Eddig 500 nyugati vállalat jelentette be nyilvánosan, hogy kivonul az országból. Az oroszokat ez annak ellenére súlyosan érinti, hogy évekig küzdöttek az importtól való függetlenedésért. Bár az orosz elnök már 2018-ban azt állította, hogy ezt a célt sikerült elérni a baromfi és a tojás tekintetében, erről is kiderült, hogy a valóság másképp van. Csak egy példa arra, hogy a függetlenedés mennyire reális egyáltalán: az orosz baromfitelepeken telepített berendezések 80%-a importált. Ezek alkatrész-utánpótlása, szervizelése, fejlesztése nyilván ugyancsak kötődik az orosz piacot erkölcsi okokból elhagyó nyugati cégekhez. Még akkor is, ha a legtöbb technológiát az elmúlt 5-6 évben telepítették, és egyelőre az amortizáció szintje még mindig alacsony.

baromfi
(Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

…hogy egyáltalán legyen

Az egyik nagy orosz kereskedelmi ügynökség vezetője is elismeri, hogy „az orosz baromfitenyésztők bajban vannak a keltetőtojás-ellátással kapcsolatban, mivel Oroszország ebben a szegmensben nagymértékben függ az importtól”. Ljubov Savkina (Feedlot) szerint csak a pulykaszegmensben évente közel 50 millió tojás hiányzik. Az Orosz Baromfi Szövetség elnöke az ország keltetőtojás-kapacitását 4,2 milliárdra becsüli, ám ebből 300 milliót importál – árnyalta a képet Vlagyimir Fisinin, elismerve, hogy a tenyészállomány tekintetében az orosz baromfitenyésztők sérülékenyek. Miután az orosz és fehérorosz szállítmányozás Európa felé lényegében megszűnt, az orosz takarmány-adalékanyagok piaca sem stabil – ismerte be Szergej Mikhnyuk, az Orosz Nemzeti Takarmányszövetség ügyvezető igazgatója. A takarmány-adalékanyagokat jelenleg vonaton szállítják Kínából, de az ezen az útvonalon történő szállítás kapacitása és sebessége nem elég a jelenlegi kereslet kielégítésére. „Már nem arról van szó, hogy milyen áron lehet megvásárolni ezt vagy azt, hanem arról, hogy egyáltalán megvásárolható legyen” – mondta Szergej Jushin, a Nemzeti Hússzövetség ügyvezető igazgatója.

Kártékony ötletek

Mindeközben egy orosz szenátor azt javasolja, hogy Oroszország hozzon létre állami húskészítmény-tartalékot, és teljes mértékben tiltsa meg a húsbehozatalt még az úgynevezett baráti országokból is. Jevgenyij Szavcsenko szerint ezzel kerülne egyensúlyba hazai baromfi- és sertéshúspiac. Az orosz mezőgazdasági minisztérium erre úgy reagált, hogy a 2021-es, járványos év után az orosz állat- és baromfitenyésztés pozitív dinamikát mutat, és idén lényegében önellátóvá válik az ország.

Míg a politikusok így, addig a piacon dolgozó szakemberek pont fordítva látják. Maga az Orosz Nemzeti Hússzövetség nevezi kártékony ötletnek a javaslatot. Szergej Jusin szerint elmagyarázta a politikusoknak, hogy „a világon mindenhol eladnak és vásárolnak, és bár Oroszország el tudja látni magát hússal, aktív kétoldalú kereskedelmet folytat. Ha pedig ebből a világrendszerből kilép, azzal veszélyezteti az orosz húsexport pozícióit is. „„Amikor valamit betiltunk, egyidejűleg blokkolhatjuk a húsunk külföldre szállítását, például elveszíthetjük a kínai piacot” – mondta Jusin.

forrás: PoultryWorld