fbpx

A mezőgazdasági vízszolgáltatás biztonságának növelése

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 24.

A Szent László-patak fenntartható vízgazdálkodása címmel folytatódik a vízfolyás rendezése 1,4 milliárd forint uniós és hazai forrás felhasználásával – olvasható a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleményében.

Víz
A mezőgazdaság támogatásához kell a fenntartható vízgazdálkodás (fotó csak illusztráció: Horizont Média/Barna Ferenc)

A jelenlegi és az újabb vízigények

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) elnyert támogatással a mezőgazdasági vízszolgáltatás biztonságának növelése érdekében olyan beruházások valósulnak meg, melyek javítják a jelenlegi és az újabb vízigények kielégítésének műszaki feltételeit.

A Szent László-patak teljes körű fejlesztése utoljára 1985-1988 között valósult meg, ezúttal az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumi együttműködésében végzik el a munkálatokat.

A kivitelezési munkák több helyszínen, párhuzamosan zajlanak, a projekt várhatóan március végén fejeződik be.

Javulnak a vízkészlet-szabályozás feltételei

A projekt során megvalósul a mederben lévő, rossz állapotú műtárgyak (duzzasztók, zsilipek) felújítása és a műtárgyak üzemrendjének felülvizsgálata is, ezáltal javulnak a vízkészlet-szabályozás feltételei. A mederrendezést követően a medret kísérő növényzetet telepítenek, amellyel csökkenthető a mezőgazdaságból származó erózió, a tápanyag és növényvédő szer bemosódás, továbbá a víztér árnyékolásával elősegíti a párolgás csökkentését is.

A mederrendezési és műtárgy rekonstrukciós munkák mellett vízkormányzó műtárgyak és vízhiánymonitoring-állomás létesül a vízgyűjtő területen.

Forrás: MTI