fbpx

Baromfi: az oroszok betiltanák a háztáji tartást

Írta: Kohout Zoltán - 2022 szeptember 26.

Több millió gazdaságot, családot tenne tönkre a javaslat, de a nagyüzemek a madárinfluenzától való félelmükben megtiltatnák a kisgazdaságok tevékenységét.

baromfi
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Több millió család termel magának baromfihúst

A baromfitermelők orosz szakszervezete, a Rospitsesoyuz felszólította a kormányt, hogy tiltsa be a baromfitenyésztést a háztáji gazdaságokban. Attól félnek ugyanis, hogy felgyorsul a madárinfluenza terjedése az országban. Az orosz törvényhozás 2022 júliusában elfogadott egy a háztáji baromfitenyésztőket segítő törvényjavaslatot, amivel a hazai élelmiszerárak emelkedését próbálta megfékezni. Az oroszországi háztáji gazdaságok általában családi tulajdonban vannak, és kizárólag személyes fogyasztásra állítanak elő élelmiszert. Egészen a közelmúltig a háztáji baromfitenyésztőknek egyéni kereskedelmi gazdaságként kellett regisztrálniuk, amelyek termékeik értékesítésére jogosultak, és állami állat-egészségügyi ellenőrzésnek is alávetették őket. Oroszországban több millió háztáji gazdaság létezik, különösen a vidéki területeken, emellett ezek többsége zöldség- és burgonyatermesztéssel is foglalkozik.

A nagyüzemek a családokat okolják

A 250 ipari orosz baromfitermelővel, köztük az ország legnagyobb mezőgazdasági üzemeivel működő Rospitsesoyuz aggodalmát fejezte ki az új törvény miatt. Attól félnek, hogy az a madárinfluenza terjedésének felgyorsulását okozza, és ezzel fenyegeti az orosz baromfiipart. Végső soron pedig a termelés visszaeséséhez vezethet, mivel a vírus a háztáji gazdaságokból kivándorolhat. nagy farmokra. Tény, hogy az oroszországi szövetségi állat-egészségügyi felügyelet, a Rosselhoznadzor becslése szerint a 2021-es 53 madárinfluenza-járványból 46-ot az egyéni gazdaságokban regisztráltak. Oroszország legnagyobb hústermelője, a Cserkizovo azt állította, hogy a nagy hústermelők soha nem látott pénzt fektetnek a biológiai biztonságba, de teljes védelmet nem lehet biztosítani, ha a madarak megbetegednek az ipari farmok közelében lévő magángazdaságokban.

Gátlástalan piaci szereplők

Oroszországban egyes nagy hústermelők évente felvásárolják az összes madarat a termelő létesítményeikhez közel található egyéni gazdaságokból, és a törvény elfogadásával ezek a költségek emelkedhetnek. A hatályos orosz állat-egészségügyi szabályozás miatt a madárinfluenza-járvány kitörése, még egy kis gazdaságban is, ahol csak néhány baromfit tartanak, megköveteli, hogy az állatorvosok karantént vezessenek be 5 km-es zónában, ahol az összes többi baromfitelepnek fel kell függesztenie a működését. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az új szabályok miatt egyes gátlástalan piaci szereplők egész állományokat vásárolhatnak fel, és a baromfitenyésztő komplexumok mellé telepíthetnek, hogy a piacot meghaladó áron értékesítsék.