fbpx

Orosz mezőgazdaság: nagy visszaesés a baromfiágazatban

Írta: Kohout Zoltán - 2021 augusztus 28.

Az utóbbi évtized legnagyobb gyengüléséről beszélnek: kedvezőtlen függőség az import-tenyészállatoktól, romló adatok a termelésben és a kivitelben is.

Orosz baromfi

 

Évtizedes csökkenés

A 2021-es év elején az orosz baromfitermelés 6,2 százalékkal csökkent, ami az elmúlt évtized legerősebb visszaesése. Bár ez a félév végére 2,44 százalékra mérséklődött, Orosz Baromfitenyésztők Országos Szövetsége így is súlyos, évtizedes csökkenést emleget. Az oroszok az idei első félévben 132 ezer tonna baromfit exportáltak – ez 6,6 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Pénzben kifejezve még rosszabb a helyzet: a visszaesés 7,2 százalékos. Az export lefelé irányuló trendjének egyik fő tényezője persze a Kínába irányuló kivitel csökkenése – csak ez a célterület 22 százalékos csökkenést okozott.

 

További áremelkedés

A hanyatlásnak azonban nemcsak a kínai kereslet mérséklődése az oka. A másik fontos tényező az Oroszországban meglehetősen súlyos madárinfluenza-járványhelyzet. Komoly probléma az is, hogy Az orosz baromfiipar mindig is kitett volt a viszonylag drága tenyészállatok importjának. Próbálkoznak ugyan új orosz brojlerkeresztezéssel, aminek a szabadalmaztatását év végére várják, de kérdés, kiváltható-e vele a külföldi függőség. A másik markáns ok természetesen a növekvő termelési költségek, amik folyamatosan emelik a baromfiárakat Oroszországban – erősítette meg nemrég az orosz Plekhanov gazdasági egyetem kutatása, amely még idén újabb 20-22 százalékos növekedést sem zár ki.