fbpx

Egy újítás elméletben kezdődik – A titok a gumi keveréke!

Írta: Szerkesztőség - 2011 július 08.

A gumiabroncs egy olyan termék, ami több félkész terméket foglal magába ,míg végül egy kész terméket eredményez. A félkész terméket keverékek és erősítő anyagok alkotják. Az alapanyagok, amit a gumiabroncs gyártásához használnak tartalmaznak szintetikus és természetes gumit, kormot és más kémiai összetevőket amiket összevegyítve hozzáadnak a késztermék alapkeverékéhez: ezt bázis keveréknek nevezzük.

A gumiabroncs tartásának megerősítésére a fejlett gumigyártó cégek különböző összetételű: polyester, nylon és műselyem szálakat használnak. A komolyabb gumiabroncs gyártó cégek 30 különböző báziskeveréket is használhatnak a termékeik előállítása során. A jó báziskeverékektől elvárt, hogy a gyártás során megfelelően kezelhetőek legyenek annak érdekében, hogy a legjobb minőségű készterméket lehessen velük előállítani. Például az abroncs oldalfalához használt báziskeverék a jól formázhatóság mellett még ki kell, hogy bírjon több millió hajlítgatási ciklust is. A futófelületi keverék dolga pedig a jó kopásállóság, és a felületi nyomással szembeni ellenállás. A mezőgazdasági abroncsgyártók mindig is a magasabb teljesítménytartományok felé próbáltak törekedni, és ezáltal megtalálni azt az optimális terméket ami megfelel ennek minőségben és újításban egyaránt. A keverék a legfontosabb elem az abroncsban ahhoz, hogy a megtervezett tulajdonságok a gyakorlatban is használhatóak legyenek.

A nagy gumiabroncs gyártó cégek óriási figyelmet fordítanak a mezőgazdasági abroncsok kifejlesztésére, és az abban használt alapanyagok minőség ellenőrzésére. Laboratóriumaikban a legjobb vegyészeket és mérnököket alkalmazzák a siker érdekében. Az ilyen laborok feladata többek között: a nyersanyagok folyamatos ellenőrzése annak érdekében, hogy megfelelő minőség állandó legyen. A kutatás és fejlesztési részlegek eredménye az, hogy a gyártó cégek követik és megfelelő termékekkel látják el a folyamatosan változó agropiaci igényeket. Ahhoz, hogy beilleszthető legyen egy újítás az adott termékbe, lehetővé kell tenni annak gyárthatóságát ipari szinten is. Szigorú vizsgálatok és ellenőrzések során kell átesni egy-egy báziskeveréknek, amíg minden feltételnek megfelel ahhoz, hogy gyártásba is kerülhessen. Ezt a folyamatot egy mérnökökből és vegyészekből álló csapat végzi, akik meghatározzák a termelési paramétereket. Az ellenőrzések célja, hogy a minőség minden gyártási fázisban állandó legyen. Egy ilyen ellenőrző csapat vállát komoly teher nyomja. Nemcsak, hogy biztosítani kell a fejlesztését és az állandó minőségét a gyártásban, de ezen keresztül ítélik meg az adott cég termékeit a gyakorlati használatban.

A jövő keveréke: -Környezetbarát és biztonságos!

A jövőben ennek is meg kell, hogy feleljen egy keverék. Az EU új szabályozása kimondja: figyelembe kell venni egy adott termék gyártásánál a gyártásban résztvevő munkások és a felhasználó vásárlók egészségügyi szempontjait valamint a környezet tiszteletben tartását. Ez a szempont már a figyelem középpontjába került a gyártó cégeknél is.

Franco Cataldo, a Trelleborg kutatási és fejlesztési részleg munkatársa, alapanyag-fejlesztési és laborigazgató, a római Tor Vergata Egyetem kémia professzora