fbpx

Perenal helyett Paladin – ezüstérmes gyomirtó a tarackos egyszikű gyomok ellen

Írta: Szerkesztőség - 2011 július 08.

Az egyszikű gyomok irtására a különböző kétszikű kultúrákban (pl. napraforgó, repce, mustár, szója, cukorrépa) állomány-permetezésre a szuperszelektív egyszikűirtó készítményeket használjuk. A magról kelő egyszikűek ellen legtöbbször a hektárköltség alapján választjuk ki a megfelelő készítményt. Az évelő, tarackos gyomnövények ellen azonban már a gyökérzet elleni hatékonyság a legfontosabb. Ilyenkor a gyomirtás célja mindig a hosszú távú gyommentesítés, azaz a gyomok következő évi újrahajtásának megakadályozása.

A tarackos és rizómás egyszikűek ellen az egyik legmegbízhatóbb és leghatékonyabb gyomirtó a Perenal*. A készítmény jelenleg nem kapható, mivel az Európai Unióban az újra-engedélyeztetése a szükséges dossziék beadásának csúszása miatt késik. A folyamat lezárásáig javasoljuk, hogy az évelő egyszikű gyomok irtására a Paladin*-t használjuk.

A Dow AgroSciences, valamint hazai és külföldi szakhatóságok, intézetek vizsgálatai bizonyítják, hogy a Paladin a legfontosabb tarackos gyomok ellen a Perenal után a második leghatékonyabb készítmény.

Tarackbúza

Jean-Yves Merchez és a VÚRV Prague-Ruzyně közösen vizsgálták a különböző egyszikűirtó készítmények tarackölő hatását. A kísérletek eredményét mutatja be az 1. grafikon. Jól látható, hogy a kezelést követő 3 hónap elteltével a Perenal után a Paladin mutatta a legjobb hatékonyságot a tarackbúza ellen. A többi készítmény hatékonysága az elején még jobb volt (a levelek hamarabb leszáradtak), de később – amikor a föld alatti részek elleni hatékonyságot értékelték – a Perenal és a Paladin tarackölő hatása már felülmúlta a versenytársakét.

A tarackbúza kis lombfelülettel rendelkezik, vékony levelei erősen viaszosak, nehezen veszik fel a gyomirtó szereket. A Paladinban gyárilag megtalálható egy olyan adalékanyag, amely a levélfelületen való jó tapadást és a növénybe való gyors bejutást segíti.

Nád

A tarackbúza után talán a második legnehezebben irtható egyszikű gyomnövény a nád. Az ellene való kezelést akkor érdemes elvégezni, amikor a levelei már „szétterültek”, és könnyebben felveszik a kijuttatott szert. A nádnál is nagyon fontos a föld alatti részek elpusztítása, a következő évi újrahajtás csökkentése. A hatékony védekezést sok esetben hátráltatja, ha az adott terület vízállásra hajlamos illetve közelében élővizek, vízelvezető csatornák találhatók, ahonnan a gyomnövény ki nem irtható, csak visszaszorítható.

Egy Pest megyében végzett összehasonlító vizsgálat (2. grafikon) igazolta a Perenal és a Paladin jó hatékonyságát a szántóföldön gyomként előforduló nád ellen. Fontos, hogy a gyomirtásra a nád 15-20 cm-es magasságánál kerüljön sor!

Fenyércirok

A szántóföldön előforduló rizómás egyszikűek közül a fenyércirok az egyik legfontosabb gyomnövény. 2000-ben a gödöllői egyetem közreműködésével egy Ecser határában beállított kísérletben (3. grafikon) vizsgálták a szuperszelektív egyszikűirtó készítmények fenyércirok elleni hatékonyságát. A kezeléseket napraforgó állományban állították be. A gyomirtó szerek hatékonyságát a megszokottól eltérően nemcsak egy, két ill. három hónap elteltével vizsgálták, hanem a napraforgót a vetésforgóban követő őszi búza betakarítása után, azaz több mint egy évvel (!) később is.

Az eredmények alátámasztották, hogy a fenyércirok rizómája ellen kiváló hatékonysággal rendelkező Perenal és Paladin kezelés hatására a gyomnövény csak minimális mértékben hajt újra a kezelést követő 14 hónap elteltével.

A bemutatott eredmények alapján mindazok számára ajánljuk a Paladin nevű szuperszelektív egyszikűirtó készítményt, akik a Perenal tarackos és rizómás gyomok elleni hatékonyságával elégedettek voltak, és most hasonló problémáik ellen szívesen kipróbálják az „ezüstérmes” gyomirtó szert.

A fent leírtak csak tájékoztató jellegűek!

Felhasználás előtt kérjük, mindig olvassa el a terméken található címkét!

* a Dow AgroSciences LLC bejegyzett védjegye

Szabó István
Dow AgroSciences

(06 30 9966 371)
[email protected]