fbpx

7 milliárd állami díjtámogatás biztosításra

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 02.

A legnagyobb károkat a mezőgazdaságban a jégeső mellett a tavaszi fagyok okozták idén. A magyar gazdák egyre tudatosabbak, terjed a vagyoni jellegű károk biztosítása körükben – állapította meg a 2020-as adatai alapján a Groupama Biztosító.

Az idei termelési év sajátos körülménye a koronavírus-járvány hatásai, a hozzá kapcsolódó korlátozó intézkedések. Ennek ellenére a gazdák egész évben keményen dolgoztak, a kijárási korlátozások idején sem álltak le. Mindent megtettek, hogy az ország belső ellátását biztosítsák az agráriumhoz kapcsolódó területeken. Azonban a szélsőséges időjárás komoly kihívások elé állították őket.

 

Szilva
Szilvafa virágzása (Fotó: Barna Ferenc)

 

Jégeső és fagy

A Groupama Biztosító éves összesítése szerint továbbra is a növényállományokat érintik leginkább a károk: kárbejelentéseinek 87%-a ehhez kapcsolódott 2020-ban is.

Az idei évben a jégeső mellett a tavaszi fagy okozott nagy gondot, az április eleji mínuszok elvitték szinte az egész kajszi- és az őszibarack termést és sok helyen a szilvát is az országban.

A több mint egymilliárdos növénybiztosítási károkon belül így a legtöbb kifizetést is a jégesőhöz (60%) és a tavaszi fagykárokhoz (27%) kapcsolódóan teljesítette a biztosítótársaság.

 

A mezőgazdasági károk majd fele két megyét érint

Különösen két megye volt kitéve a hektikus, kiszámíthatatlan időjárás következményeinek. A Groupama Biztosító szolgáltatásainak jelentős része, a mezőgazdasági kárkifizetések 40%-a Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gazdák kárait enyhítette. A biztosítótársaság legnagyobb összegű kárkifizetései is ezekhez a megyékhez kapcsolódnak: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 68 millió forintos fagykárra, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig 30 milliós jégkárra is teljesített kifizetést ügyfelei számára.

 

Mezőgazdaság
Szélsőséges időjárás jellemezte az évet (Fotó: Barna Ferenc)

 

A díjvisszatérítések mértéke magasabb az előző évekhez képest

Idén 7 milliárd forintra emelkedett állami mezőgazdasági biztosítási díjtámogatási keret.

„A mezőgazdaság az egyik legkiszolgáltatottabb területe a gazdaságnak, ezért kiemelten fontos a gazdák számára a megfelelő biztosítás kötése. Az évről-évre egyre jelentősebb nagyságú állami díjtámogatás ehhez komoly segítséget jelent számukra. Jó hír a gazdáknak, hogy az idei díjtámogatás mértéke az Agrárminisztérium legfrissebb bejelentése alapján a korábbi években megszokotthoz képest jóval magasabb. A legszélesebb körben köthető „A” típusú növénybiztosítások esetében 64%-os díjvisszatérítést kapnak 2020-ban a gazdák, de a kertészeti, illetve a szántóföldi növényekre köthető „B” és „C” típusú növénybiztosítások esetében is 40-40%-os visszatérítésre számíthatnak” – emelte ki Baranyi Szabolcs a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója.

 

A gazdák egyre tudatosabbak

Folyamatosan nő a díjtámogatott mezőgazdasági biztosításokat kötők aránya. Emellett egyre többen ismerik fel a mezőgazdasági vagyontárgyak biztosításának fontosságát is. A termelőkre specializált vagyonbiztosításokkal az általános vagyontárgyak mellett a mezőgazdasági ingatlanokat (tárolók, szárítók, istállók stb.), mezőgazdasági gépeket és berendezéseket, növényi termékeket is biztosítási védelem alá lehet helyezni.

 

Forrás: Groupama Biztosító Zrt., sajtóközlemény