fbpx

Jön a jégeső, vagy mégsem?

Írta: Barna Ferenc - 2020 november 15.

Európában egyedüliként Magyarországon zajlik országos szinten jégesőkárok elleni védekezés, aminek eredményeként több mint 50%-kal esett vissza a jégkárbejelentések száma.

Harmadik éve működött hatékonyan a jégkármérséklő rendszer: a védekezéssel érintett 2018-2020. időszakban a jégkárarány a zivatarkárokon belül mintegy 47% volt, míg az országos rendszer indulása előtt ez az arány meghaladta a 84%-ot.

 

 

Kárbejelentések és finanszírozási költség

Az agrárkár-enyhítés keretében az idei évben kiemelkedő számban (21 000 db) és területre (516 ezer hektár) tettek kárbejelentést a termelők. Azonban ezek közül a jégkárbejelentések aránya 6%, ami alacsonyabb az előző két év 13%-hoz, illetve a védekezés előtti időszak 30%-hoz képest.

A rendszer 1,5 milliárd forint/év finanszírozást igényel, mely az Agrárminisztérium segítségével a kárenyhítési alapból történik. A működtetés ily módon hosszú távra biztosított, azaz fenntartása nem igényel több termelői befizetést.

A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le.

 

A rendszer nem csak a mezőgazdasági termelők érdekét szolgálja

A jégesők az ipari létesítményekben és önkormányzati tulajdonokban, sőt a lakosság személyi tulajdonaiban is jelentős károkat okozhatnak.

A jégkármérséklő rendszer működésének hatékonysága a biztosítók jégkárkifizetéseiben is megfigyelhető, hiszen míg 2017-ben 6,3 milliárd forint volt a biztosítók együttes jégkárkifizetése, addig a 2018. és 2019. évek átlagában „csak” 3,7 milliárd forint volt.

A jégkármérséklő rendszernek – a közvetlen kárcsökkentő hatása miatt – a biztosítási díjak meghatározásában is szerepe van. A biztosítótársaságok ugyanis egy adott térségben idősoros összehasonlításban vizsgálják a károkat, és ennek alapján állapítják meg a növény jégkár-biztosítási díjakat. Ha a károk hosszútávon csökkennek, akkor a biztosítási díjakban is csökkenés következhet be, mely tendencia már a 2019-es évben elkezdődött.

 

 

A rendszer

Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab – 219 automata és 767 manuális – talajgenerátorból álló jégkármérséklő rendszer ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot éget el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét.

Forrás: NAK, Sajtóközlemény
Fotó: Barna Ferenc