fbpx

Terra Care gumiabroncslégnyomás-szabályozó

Írta: Agrárágazat-2022/11. lapszám cikke - 2022 november 17.

A kerekes mezőgazdasági traktorok és pótkocsik kapcsolata az úttal, a talajjal pneumatikus gumiabroncson keresztül valósul meg. A kapcsolat kialakulását alapvetően a jármű tömege, a kerék mérete, a gumiabroncs tulajdonsága és a belső levegőnyomás nagysága határozza meg. A kialakult viszonyokat és az üzemeltetési körülményeket a gumiabroncs levegőnyomásának változtatásával befolyásolni lehet.

A gumiabroncs optimális levegőnyomásának előnyei

Köztudott és tudományosan alátámasztott, hogy az út, a talaj, a jármű terhelése függvényében a gumiabroncs optimális tulajdonságához az abroncs megfelelő belső levegőnyomása tartozik. Például a kemény útburkolathoz nagyobb nyomásérték, míg a mezőgazdasági talajokhoz alacsonyabb érték az optimális.

Az optimális gumiabroncs-levegőnyomás alkalmazási előnyei kemény útburkolat esetén:

  • kisebb gördülési ellenállás és hajtóanyag-fogyasztás,
  • jobb közúti közlekedésbiztonság elérése,
  • alacsonyabb gumikopás, nagyobb abroncsélettartam.

Az optimális levegőnyomás alkalmazási előnyei szántóföldön:

  • alacsonyabb talajnyomás, sekélyebb nyomok,
  • magasabb hozamelvárások művelőutakon és fordulókban,
  • a kisebb gördülési ellenállás és kerékcsúszás révén kisebb hajtóanyag-fogyasztás,
  • nagyobb vonóerő-kifejtés,
  • növekvő területteljesítmény és hosszabb szezonkihasználás.

A levegő nyomásának beállítása megvalósítható a jármű álló helyzetében manuálisan, vagy félautomatikusan, vagy utólag, külön szerelvény kiépítésével, menet közben automatikusan. A neves traktorgyártók néhány erőgéptípusba gyárilag beépített teljesen automatikus megoldásokat is kínálnak.

A Terra Care megoldásai

Az osztrák Terra Care GmbH vállalat központi gumiabroncs-felfújó rendszereket fejleszt és gyárt traktorokhoz és vontatott pótkocsikhoz, mezőgazdasági munkagépekhez (1. kép).

Terra Care
1. kép. Terra Care központi gumiabroncs-felfújó rendszer alkalmazása traktorhoz és vontatott mezőgazdasági munkagéphez (forrás: www.terra-care.at/en/trailer/)

A Terra Care olyan megoldásokat kínál a gumiabroncsok légnyomásának szabályozására, amelyek egyszerűen, utólag is felszerelhetők a gépekre, és szükség esetén könnyen (néhány csővezeték kivételével), gyorsan, néhány mozdulattal áthelyezhetők a gazdaság más gépére.

A Terra Care-koncepció

Az 1. ábra sematikusan szemlélteti a Terra Care központi gumiabroncs-légnyomás intelligens levegőelosztásának rendszerfelépítését.

ábra
1. ábra. A Terra Care gumiabroncs-felfújó rendszer felépítésének sematikus vázlata (forrás: www.terra-care.at/wp-content/uploads/Schema-intelligente-Luftverteilung.pdf)

A gumiabroncs légnyomásrendszerének levegőellátását vagy a traktor saját légsűrítője, vagy a pótlólag elhelyezett (Terra Care AIRPOWER) levegőszolgáltató egység végzi a többkörös szelep segítségével. Az egyes tengelyeken levő gumiabroncsok levegőnyomását a szelepegységek a légvezetékeken keresztül állítják be, a vezérlőelektronika-egységek által szolgáltatott elektromos jelek hatására. A vezérlőelektronika-egységek beállítását a fülkében elhelyezett monitoron a traktor vezetője programozza be. A légvezetékek végén különböző kialakítású forgó levegőátadók segítségével jut el a megfelelő nyomású levegő az álló légvezetékből a forgó mozgást végző gumiabroncsba.

Terra Care AirPower levegőszolgáltató egység

A Terra Care rendszer a traktor levegőkompresszorának szolgáltatását alapként veszi át. A gumiabroncsok légnyomás-változtatásának felgyorsítása érdekében különféle típusú és kivitelű kiegészítő levegőszolgáltató egységet alkalmaznak. Az AirPower egység légsűrítője dugattyús vagy csavarkompresszor, amelynek hajtását a traktor hidraulika-rendszeréhez csatlakoztatott hidromotor végzi. A szokásos műszaki adatok: légszállítás 0,8–1,0 m3/min dugattyús kompresszor esetén,1,0–2,5 m3/min csavarkompresszornál; maximális légnyomás 10–15,5 bar; puffernyomást tartó légtároló tartály térfogata 30–120 dm3 (10 bar esetén) és 10–60 dm3 (15,5 baresetén); a szükséges hidraulikaolaj kapacitása 40–75 dm3/min.

A könnyű szerelhetőség érdekében a traktor első hárompont-felfüggesztő karjaihoz kapcsolható levegőszolgáltató egység integráltan tartalmazza a légtároló tartályt, a tengelyek légszelepegységeit, a vezérlődobozokat (2. kép).

levegő szolgáltató egység
2. kép. Terra Care AirPower integrált felépítésű levegőszolgáltató egység (forrás: www.terra-care.at/en/one-compressor-many-solutions/)

Ennek az egységnek másik gépre való áthelyezése igen egyszerű, csak a csövek és vezérlővezetékek bekötését kell elvégezni.

Az új – az előbbihez hasonló és másik gépre áthelyezhető – kompakt levegőszolgáltató egység a traktor első pótsúlyait és a közúti közlekedésbiztonságot elősegítő, a jármű szélességét jelző táblát, valamint külön igény esetén két ködlámpát is tartalmaz (3. kép).

kompakt levegő szolgáltató egység
3.kép. Terra Care AirPower kompakt felépítésű levegőszolgáltató egység (forrás: www.terra-care.at/en/compressors/)

A levegőszolgáltató egység egybeépített főrészei bárhol elhelyezhetők a traktoron. A többtengelyes pótkocsik és munkagépek esetén is alkalmaznak további kiegészítő levegőszolgáltatóegységet.

Terra Care forgó levegőátadók

A levegőszolgáltató egységtől a szelepegységek által beállított légnyomással a levegő (fém és flexibilis elasztomer anyagú) csővezetékeken át jut a külső vagy belső forgó levegőátadókhoz. A légvezetékek végén lévő különböző kialakítású forgó levegőátadó segítségével kerül a megfelelő nyomású levegő az álló légvezetékből a forgó mozgást végző gumiabroncsba (4. kép). Annak érdekében, hogy a traktor külső szélessége ne növekedjen, extra lapos „TerraTurn” forgó levegőátadókat készítenek (4. a kép). A forgó levegőátadók másik csoportja nagyon egyszerűen felszerelhető a kerékpántra (4. b kép). A Terra Care belső forgó levegőátadókat is kínál a furattal rendelkező féltengelyekhez, ebben az esetben nincs szükség a kerékhez vezető külső flexibilis levegőcsőre (4. c kép).

forgó levegőátadók
4. kép. Terra Care forgó levegőátadók a) TerraTurn extra lapos levegőátadó, b) kerékpántra szerelt levegőátadó, c) külső flexibilis levegőcső nélküli levegőátadó (forrás: www.terra-care.at/en/tractor/)

A Terra Care vezérlése

A Terra Care DP-M (2,8 hüvelykes) kijelzőmonitor a traktor központi gumiabroncs-felfújó rendszerének alapegysége (5. kép).

monitor
5. kép. Terra Care DP-M monitor (forrás: www.terra-care.at/en/trailer/)

Ezen a monitoron keresztül programozza be a traktor vezetője az egyes gumiabroncsokon megkívánt légnyomás értékét az elektronikus vezérlő számítógépbe. A légnyomás értékének beállítása során három tengelyre és három talajra (pl. országútra és két szántóföldre) előre megadhatók a kívánt értékek, amelyek összetartozó sorozata egy gombnyomásra kiválasztható. A Terra Care központi gumiabroncs-felfújó rendszer vezérlése opcióként a traktorba előre telepített ISOBUS-terminálon keresztül is elvégezhető. Ebben az esetben a szabályozott gumiabroncsok száma és a vezérlések sokszínűsége is növelhető, megvalósítható például ikerkerekek vezérlése, pótkocsi keresztirányú dőlése esetén (lejtőn) a terheltebb gumiabroncs nagyobb légnyomással való automatikus ellátása, a HaAut rendszer stb.

GeoCare automatikus légnyomásváltás

A Terra Care rendszer opcióként GeoCare automatikus légnyomásváltás funkcióval is rendelhető. Ennek lényege, hogy ha a GPS-en keresztül beprogramozott helyet átlépi a traktor, akkor automatikusan megtörténik a váltás közúti üzemmódból szántóföldire és vissza. A kapcsolási pozíció menet közben egy gombnyomásra is elmenthető. A traktoron nincs szükség GPS-előkészítésre, és utólag bármely Terra Care központi gumiabroncs-felfújó rendszerre felszerelhető.

Dr. Varga Vilmos
ny. okl. gépész- és villamosmérnök