fbpx

Előremenekülne a jövőbe? Akkor erre figyeljen!

Írta: - 2017 december 18.

A mezőgazdaságban egyetlen dolog bizonyos: a folyamatos bizonytalanság. Milyen lesz az időjárás, lesz-e és mennyi támogatás, hogyan hat a Brexit… Egy sor döntő kérdésre nem tudjuk előre a választ. Ám egyvalami garantálhatja a stabil túlélést, és van is mondanivalója a hazai agrárágazat szakembereinek.

Egy válasz biztosan van!

Míg a klímaváltozás az időjárás évszázados rendjét, addig a globális politika a mindennapi élet hagyományait és a gazdaság kiszámíthatóságát változtatják meg a legszeszélyesebb módon. Hogyan reagálhat erre a mezőgazdaság? – teszi fel a kérdést sokmillió gazda és gazdaság világszerte.

A leghatékonyabb válasz alighanem a precíziós gazdálkodás, amely segít enyhíteni, elkerülni az időjárás szeszélyeit, illetve hatékonyabb-gazdaságosabb termelés révén a jövedelmezőséget akkor is megtámogatja, ha a csökkenő támogatások, a gyenge árak mérsékelnék a bevételeket.

Gyakorlat és elmélet

A precíziós gazdálkodás immár második alkalommal lesz témája a PREGA SCIENCE kiállítással egybekötött konferenciának. A jövő évi PREGA mint agrárinformatikai seregszemle célja az, hogy mind elméleti, mind gyakorlati tapasztalatokat, megoldásokat vigyen közelebb a gazdálkodókhoz az optimalizált, hatékony és jövedelmező tevékenység érdekében. A szántóföldi, kertészeti, állattenyésztési és élelmiszeripari szekciókban nemzetközi előadók is megjelennek majd a február 21-i PREGA-konferencián.

Kohout Zoltán