fbpx

Mutatósak a hazai agrárexport számai, de annyira mégsem

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 12.

Tavaly alig több mint 1 százalékkal nőtt a magyar mezőgazdasági kivitel értéke, de a mennyiség összességében csökkent. Ráadásul a külkereskedelmi mérleg is alig nőtt 2023-ban. A legfőbb piacunk változatlanul az Európai Unió.

Az agrárium húzta tavaly a nemzeti exportot

Tavaly az agrárexport értéke elérte a 13,4 milliárd eurót, ami 3,5 milliárd euróval több a behozatalnál. A mezőgazdaság súlyát mutatja – legalábbis a 2023-as évben, amikor a hazai ipar mélyrepülésben volt –, hogy az agrárium adta a teljes nemzetgazdaság külkereskedelmi többlet csaknem 40 százalékát. A hazai agrárszektorra vonatkozó további pozitívum, hogy az export 74 százaléka feldolgozott termékekből állt az elmúlt évben. Ez azért is fontos mutató, mert a hazai mezőgazdaság jövedelmezőségének egyik legfőbb akadálya a feldolgozott, magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának elmaradottsága.

szarvasmarha

Nőtt a feldolgozott termékek aránya

Az már kevésbé kedvező tény, hogy az agrárexport enyhe növekedésének a hátterében az árak emelkedése áll, ugyanis a volumen mérséklődött. A kivitel 2023-ban, éves összehasonlításban 0,8 százalékkal csökkent – ezt „ellensúlyozta” az exportárak viszont 2,1 százalékos növekedése. Bár jelentősen, bő 9 százalékkal csökkent a behozatal mennyisége, az árak 11,4 százalékos növekedése viszont rontotta a mérleget – írta tavaly az Agrárközgazdasági Intézet. Összességében a legkedvezőbb trend a feldolgozottsági fok növekedésében tapasztalható elmozdulás, amelynek hátterében a magasan feldolgozott termékek exportjának növekedése áll – összegzi az Agrárminisztérium. A feldolgozott termékek említett 74 százaléka aránya az exportban ugyancsak markánsan nőtt: 2010-ben még 62 százalék volt ez az arány, ami mind a foglalkoztatásra, mind a beáramló jövedelem szempontjából kedvező.

A nyugati piacból élünk 

Magyarország legnagyobb exportpiaca továbbra is Németország 1,8 milliárd euróval, majd Olaszország (1,7 milliárd euró), Románia (1,65), Ausztria (1,1) és Lengyelország (750 millió) jön a sorban. Az öt ország részesedése az agrárexportból 53,9 százalékot tett ki.