fbpx

Termelésbiztonságot erősítő vízmegtartás – kulcs a jövőhöz

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 06.

Az extrém időjárás miatt várhatóan jövőben is gyakran küzdenek a gazdák majd aszályos időszakokkal, ezért az ilyen jellegű károk megelőzése és csökkentése érdekében – az öntözésfejlesztési beruházások megvalósításán túl – a termelésbiztonságot erősítő, a vízmegtartást és a talajnedvesség megőrzését szolgáló gyakorlati technológiai megoldásokat kell alkalmazni – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Jászberényben.

Víztározó
Csapadék ritkábban van, de akkor jellemzően nagy intenzivitású, ezt a mennyiséget meg kell őrizni (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A klímaváltozáshoz alkalmazkodni kell

A Mátragabona és a Mátramag Termelői csoportok Őszindító Termelési Tanácskozásán az államtitkár kulcsfontosságúnak nevezte a klímaváltozáshoz való gazdálkodói alkalmazkodást. Reálisan maximum félmillió hektár öntözhető terület alakítható ki az országban hagyományos öntözésfejlesztési eszközökkel. Ehhez képest az idei, történelminek is nevezhető aszály kapcsán az ország kiszáradt termőterületének nagysága elérheti az egymillió hektárt, ami az összes hazai termőföld húsz százaléka.

Ezért túl az öntözésfejlesztésen, minden gazdálkodónak további megoldásokon kell gondolkodnia: a vízvisszatartással, a vízmegtartással és a talajnedvesség megőrzésével, a talaj termőképességének megtartásával kapcsolatos eljárásokat kell előnyben részesíteni.

A hazai mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer európai szintű

Az emelkedő inputárak, a bekövetkezett aszály, az orosz-ukrán háború okozta válsághelyzet olyan kihívások elé állították a mezőgazdaságban dolgozókat, amelyeket az átlagosnak számító évekre kialakított kockázatkezelési rendszerek egyike sem tudja tökéletesen megoldani.

A nemrég létrehozott Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs rendkívüli eszközöket vet be a termelők érdekében ebben a rendkívüli helyzetben. Ezek közül az államtitkár a 2023 év végéig alkalmazható mezőgazdasági hitelmoratórium lehetőségét, és a biztosítók 14 napon belüli kárrendezését emelte ki.

Ezen túl a gazdálkodók rendelkezésére áll a kamattámogatott forgóeszköz-finanszírozás és az október közepén megkezdődő előlegfizetés, ami segíti az őszi mezőgazdasági munkák elvégzését. Egyúttal felhívta a figyelmet a támogatási rendszerben elvárt, vagy vállalt kötelezettségek teljesíthetőségének meghiúsulása esetén alkalmazandó vis maior bejelentések fontosságára.

Forrás: AM Sajtóiroda