fbpx

Jubilál a Szentlőrinci Gazdanapok

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 16.

Jubileumához érkezett a Szentlőrinci Gazdanapok mezőgazdasági és élelmiszeripari vásár, idén huszonötödik alkalommal rendezik meg augusztus 10. és 13. között. Mára az ország harmadik legnagyobb agrárvásárává nőtte ki magát, s programjainak sorában egyaránt megtalálhatók a könnyed kikapcsolódást garantálók ugyanúgy, mint a  termelőknek szólók.

 – Folyamatosan dolgozunk azon, hogy kiállításunk tematikája, szakmaisága, eseményei olyan kínálatot nyújtsanak, amelyek versenyképessé teszik a hazai „agrár-kiállítási” piacon. Ennek jegyében a jubileumi vásáron számos újdonsággal is várjuk a vásárlátogatókat a már hagyományos programok mellett – mondja Pohl Marietta, a Szentlőrinci Gazdanapokat szervező Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány igazgatója

 –  A Gazdanapok nemzetköziségét erősítő, PARTNERORSZÁG nevet viselő sorozatunk keretében, amelyben évről évre más és más országot helyezünk a középpontba, idén Horvát Köztársaság lesz a vásár díszvendége. Csaknem ötven horvát kiállító érkezik, az országot is magas szintű delegáció képviseli, amelynek tagja lesz Tomislav Tolušić miniszterelnök helyettes delegáltja, az agrártárca államtitkára,  a Horvát Gazdasági Kamara elnöke, valamint a határ menti partner szervezeteink – a bjelovári, az eszéki és a verőcei vásárok- képviselői akikkel már hosszú évek óta szorosan együttműködünk.


2018-ban a Horvátország lesz a partnerország a Szentlőrinci Gazdanapokon

 A Szentlőrinci Gazdanapok az Alapítvány legnagyobb, a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, – az utóbbi években országosan is egyre nagyobb teret nyerő –  hazai termékeket  felvonultató rendezvénye. Több támogatója is van, melyek közül kiemelt partner Szentlőrinc Város Önkormányzata. A nemzetközi kapcsolatok szélesedése a tematikus udvarok kínálatában is érzékelhető lesz majd, amelyekben idén a horvát kiállítók is megjelennek.

A jubileumi Gazdanapokon egy újabb együttműködési megállapodás aláírására is sor kerül, amelyet a magyar és horvát méhész egyesületek vezetői látnak el kézjegyükkel. Ezt üzletember találkozó követi, amelyen a horvát és magyar termelők közvetlen tárgyalásokat folytathatnak egymással.

 A hagyományokhoz híven az első napon, az ünnepélyes megnyitó után kerül sor a szakmai napra, ami egyben az agrár-szaktanácsadók akkreditált továbbképzése is. Idén a precíziós gazdálkodás áll a középpontjában, e témakörben hangzanak el előadások. Az agrárfórumon pedig aktuális, a termelők mindennapi tevékenységét érintő kérdések kerülnek terítékre. Az állattenyésztők pedig idén először külön szakmai napot tartanak. A kerekasztal beszélgetés fókuszában a novemberben életbe lépő új állattenyésztési törvény áll.

Mindannyian érezzük a generációváltás szükségességét a mezőgazdaságban, ezért ezzel a középiskolás vetélkedővel most a fiatal generációra helyezzük a fókuszt.

Az Agro Napló mezőgazdasági szakfolyóirattal közösen szervezett  „ A Gazdanapok Ászai „ elnevezésű vetélkedőben Baranya megye három mezőgazdasági szakközépiskolája fog versenyezni a megye legjobbja címéért, és az ezért járó vándorserlegért, különféle szakmai és játékos feladatokban. A dicsőségen túl természetesen komoly nyereményekért is küzdenek a fiatalok.

A jövőbeli tervünk az Agro Naplóval közösen az, hogy országossá bővítsük ezt a versenyt, és ezzel éppen azt a pozitív jövőképet mutassuk meg, amelyre az agráriumnak szüksége van. A célunk a mezőgazdasági szakmák ismertségének és népszerűségének növelése. A döntő időpontja: augusztus 11.

  • A  szántóföldi  bemutató – most már a kiállítás elengedhetetlen  programjaként-  a nagy szakmai  érdeklődésre való tekintettel az idei évben pénteken és szombaton  is megrendezésre kerül.

 A jubileumi vásáron várhatóan nagy népszerűségnek örvend a látogatók és a gyerekek körében az Őshonos udvar, ahol többek között a magyar szürkemarha, magyar juhfajták, parlagi szamár, valamint a Baranya udvar, ahol a megyei értéktárba bekerült tájfajta baranyai óriás nyúl és baranyai tájfajta tyúk kerül bemutatásra.


2018-ban is rengeteg látogatót várnak a szervezők

 A Szentlőrinci Vágtára ismét várják a lovasok jelentkezését és a lovasverseny iránti érdeklődőket.

Forrás: Szalai Kornélia

További információk:

06 72 214 050

https://www.facebook.com/BaranyaMegyeiVallalkozoiKozpont

http://bmvk-gazdanapok.hu/