fbpx

Új pletykák az ukrán napraforgóról, a feldolgozók dühösek

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 27.

Közeledik december 1-eje, nem csoda, hogy a bolgárok között újra fellándolnak az éles viták: beengedjék-e az ukrán árut vagy sem. A gazdák természetesen tilalom-, a feldolgozók természetesen liberalizációpártiak.

A feldolgozók és a gazdák érvei is erősek

December 1-jével lejár az ukrán napraforgóimportra vonatkozó bulgáriai tilalom, és még nem tudni, mi lesz a döntés az ottani agrárkormányzat részéről. A bolgár malmok megismételték, csalódottak amiatt, hogy elzárták őket a napraforgómag-ellátástól. Csakhogy a másik oldal érvei is erősek: az intézkedéseket azért vezették be, hogy az ukrán napraforgó-termesztőket megvédjék az ukrán import árcsökkentő, piactelítő hatásától. A bolgár lépés ebben azonos volt több kelet-közép-európai ország, így a magyar agrárkormányzat álláspontjával. Most aztán újult erővel lángolnak fel a Bulgáriába irányuló ukrán napraforgó-szállítások tilalmáról, illetve annak esetleges feloldásáról.

A bolgár növényolaj-termelők a napokban megismételték azt a követelésüket, hogy térjenek vissza az ukrajnai napraforgóimport teljes liberalizációjához. Ugyanakkor a bolgár kormány álláspontja egyelőre kétértelmű. Egyrészt kijelentették, hogy az őrlőgépek nem maradnak nyersanyagok nélkül, ugyanakkor megtagadták a tilalom feloldását is.

napraforgó

Hiányzik a feldolgozóknak az elvesztett 24%-nyi termés

Az egyértelműség hiánya azonban megzavarta a piaci szereplőket, és beágyazódott a piaci pletykákba, mivel szükség van az ukrán napraforgó és repce utánpótlására, különösen a kisebb helyi termés miatt. A napraforgó betakarítása Bulgáriában a 2023/24-es szezonban 1,6 millió tonnára becsülhető, ami a helyi becslések szerint csaknem 24%-kal alacsonyabb a tavalyinál. A feldolgozói alapanyag-tartalékok sok helyütt kimerültek, ezért is várja sok feldolgozó az importtilalom megszüntetését.

Ugyanakkor a bolgár vásárlókat aggasztja a napraforgó-, kukorica- és repceexport új ukrajnai engedélyezési rendszere – erről még Ukrajna és az Európai Bizottság egyezett meg korábban. A másik gond az ukrán gazdálkodók eladási ambíciói, tekintettel a magas árakra a helyi ukrán piacon. Sokan most úgy látják, e szigorú engedélykörnyezet miatt, ha lenne is piaci nyitás, a vásárlások nem volnának kivitelezhetők.