fbpx

A dühös gazdák januárig nem engedik be az ukrán kamionokat

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 27.

November 20-a óta lengyel és ukrán részről már összesen 20 ezer kamion vesztegel a három legnagyobb lengyelországi határátkelőnél, mivel a tiltakozó lengyel fuvarozók nem engedik be az ukrán szállítmányokat. Az árakra is panaszkodnak.

autópálya

Január 3-ig óránként 1 kamion

A tiltakozást az az EU és Ukrajna között létrejött megállapodás váltotta ki már korábban, amelyben a háború kitörését követően az EU engedélyezte Ukrajna számára, hogy beléphessenek be az unió területére. A lengyelek ismét attól tartanak, hogy nagy mennyiségű mezőgazdasági termék, elsősorban gabona, másodsorban gyümölcs és zöldség önti el az országot. Ezek az áruk korábban Észak-Afrikába és a Közel-Kelet piacaira mentek, de az orosz katonai blokád miatt ez az útvonal nem járható. A Suspilne ukrán nemzeti televízió információi szerint a tiltakozás szervezői kijelentették, hogy óránként egy teherautót terveznek átengedni a határon. Ugyanakkor a tiltakozók nem tervezik, hogy akadályozzák az Ukrajnába humanitárius segélyt szállító teherautók közlekedését – jegyezte meg a Suspilne, hozzátéve, hogy a tiltakozók azt is elmondták, hogy január 3-ig engedélyük van a sztrájkot fenntartani.

190 ezret buknak a kukoricán

Egy lengyel gazda azt mondta a sajtónak, hogy a tiltakozás egy fő oka az olcsón eladott kukorica. Elmondása szerint egy hektáron 5500 zloty (durván 480 ezer forint) költségük volt idén, de csak 3300 zlotyt (290 ezer forint) kaptak a terményét. A korábbi lengyel kormány továbbá megvonta a támogatott likviditási hiteleket. Demonstrálnak továbbá azért is, hogy a kormány ne emelje a földadót.

Fotó: Agrozona.bg