fbpx

Minőségi problémákkal is szembesülnek a vetőmag-előállítók

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 07.

A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításokban is nagy károkat okoztak: a mennyiségi problémák mellett az aszály miatt a minőséggel is baj van – állapíthatták meg a vetőmag-előállítóknak az idei szezonban. Ebből kiindulva a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérte a vetőmagokra vonatkozó rendelet módosítását.

Kalászos
A növénytermesztést soha nem látott aszály sújtja (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A vetőmaghiány ezzel elkerülhető

A szántóföldi növénytermesztést soha nem látott aszály sújtja, az ország keleti részén különösen nagy károkat szenvednek el a gazdálkodók. Az Alföldön és a Tiszántúlon a kalászos gabonák termése történelmi mélységekbe zuhant az ősz óta tartó folyamatos csapadékhiány és rekordokat döntő hőség miatt.

A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításokban is nagy károkat okoztak – ismertette Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint a vetőmag-előállítóknak nemcsak a betakarított termés alacsony szintjével, hanem az aszály miatti minőségi problémákkal is szembesülniük kell. Országosan jellemző, hogy a kalászos gabonák minőségi paramétereikben messze elmaradnak a korábbi években tapasztaltaktól.

A kalászos vetőmag-feldolgozási szezon elindulásával országosan az volt tapasztalható, hogy a betakarított termés magméret tekintetében messze elmaradt a minőségi követelményektől. A vetőmagok csak igen nagy tisztítási veszteséggel lettek volna feldolgozhatók, mely sok esetben ellehetetlenítette volna a termés vetőmagként történő értékesítését. Több helyen irreálisan magas kieséssel is számoltak a feldolgozók.

Kalászos
A termelők nem fognak gyengébb vagy rosszabb minőségű vetőmagot kapni (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az áthullási rosta követelmény alóli felmentéssel megelőzhető a vetőmaghiány

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérelemmel fordult az Agrárminisztérium felé, hogy a jogszabályban foglalt kalászos növények vetőmagjaira vonatkozó áthullási rosta követelmény alól az idei betakarítású vetőmagtételek esetén adjon felmentést.

A július utolsó napjaiban életbe lépett rendeletmódosítás szerint – a rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel –a 2022-es évben betakarított kalászos vetőmagok minősítésénél nem kell alkalmazni a rostaméret és a hozzá kapcsolódó áthullási követelményeket.

Az engedményezésre irányuló kezdeményezésünk nem jelenti azt, hogy a termelők gyengébb vagy rosszabb minőségű vetőmagot kapnak – hangsúlyozta Polgár Gábor. Az engedményezés alapján a vetőmag feldolgozókra sokkal nagyobb munka hárul, mivel a vetőmagtételeket egyenként, alapos modellezés és más minőségi paraméterek betartása után lehet fémzárolni.

„Valójában ez csak azt jelenti, hogy a vetőmagtételekben kisebb magvak is nagyobb arányban vannak jelen, mint korábban. Az országos vetőmagellátás vonatkozásában a rendelkezésre álló vetőmag így nagyobb vetésterületre lesz elegendő” – mondta a terméktanács igazgatója.

A Vetőmag Szövetség kiemelten fontosnak tartja a termelők jó minőségű vetőmaggal történő ellátását. Szakmai elvárás, hogy az idei évben a forgalmazók fokozott körültekintéssel járjanak el a vásárlók kalászos vetőmaggal történő kiszolgálásakor.

Elkerülendő az esetleges későbbi vitás helyzeteket a szövetség javasolja, hogy a forgalmazók adjanak hiteles tájékoztatást vevőiknek a tételek minőségi, azon belül az analitikai tisztaságvizsgálathoz kapcsolódó eredményeiről.

Forrás: Vetőmag Szövetség/Közlemény