fbpx

Csődhullámot érlel az idei aszály a mezőgazdaságban?

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 24.

Annak a kevés búzának, ami idén még megterem, jó része rossz minőségű lesz. Ráadásul idén nemcsak a rossz termés, hanem más pénzügyi-gazdasági problémák is kivégezhetik a gazdaságok egy részét.

Kevés lesz, és gyenge

Idén majdnem 2 tonnával kevesebb lesz a búza átlagtermése, mint a kiemelkedően jó 2015-ös évben – prognosztizálja Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tanácsosa. Ami megteremt, annak jó része sem lesz jó minőségű: túl magas a sikér- és a fehérjetartalom, alacsony a hektolitersúly. A helyzet különösen a katasztrofális helyzetben lévő keleti országrészben súlyos, ahol 1-2 tonnás búzák is születnének, ha egyáltalán lenne értelme ráküldeni a kombájnt a kisült, alacsony kultúrára. A nyugati termőterületeken sok helyütt alakul 4,5-5,5 tonnán a termésátlag, de a hektolitersúllyal másutt is problémák vannak.

Se kenyérnek, se takarmánynak

– A „túl jó”, az most ebben az esetben azt jelenti, hogy „nem jó” – fogalmaz tömören egy szolnoki gazdálkodó forrásunk Valóban, ami más esetben előnye a gabonának, az most az extrém magas értékek miatt hátránnyá válik. A 36-38-as, sőt, a Gabonaszövetség szerint 40-es sikér miatt ugyanis nem jó malmi célokra, sőt, takarmánynak sem igazán. Ha elegyítik más, lágyabb búzákkal, akkor felhasználható, de akkor az ár is jóval magasabb.

búza
Alacsony, nem bokrosodott búza, gyenge napraforgó Szolnok megyében

Csődök, feladott földek, üzemkoncentráció

Nem kizárt, hogy a jelentős veszteség miatt csődhullám indul el a kisebb gazdaságok szegmensében – véli laptársunk. A MezőHír arról ír, hogy az aszály és a költségemelkedések miatt bedőlő kisgazdaságok akár földjeik elvesztésére kényszerülhetnek. A 3 tonnás búza veszteséget termel, a kukorica és a napraforgó még rosszabb helyzetben van, és idén az infláció miatt a tartalék is kevesebb. Mint nemrég az Agrárágazat is megírta, a súlyos gazdasági helyzetben nem ritka, hogy a gazdaságok már megnyert pályázatokat adnak vissza vagy kész tervvel bíró fejlesztési beruházásaikat halasztják el. A MezőHír következtetése lesújtó, bár nem váratlan: várhatóan idén a kistermelők egy része idén feladja a gazdálkodást, sok föld válik eladóvá, és felgyorsul az üzemkoncentráció.