fbpx

Újabb emberi haláleset a madárinfluenza-vírus terjedésében

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 10.

Áprilisban meghalt Mexikóban egy madárinfluenzában szenvedő, korábban egészségügyi szövődményekkel küzdő személy. A vírussal való kitettség forrása ismeretlen – közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet nyomán a Reuters. A WHO szerint a madárinfluenza vírusának jelenlegi kockázata a lakosság körében alacsony.

WHO központ

Krónikus betegségei is voltak az áldozatnak

Az 59 éves mexikói áldozat tünetei közt láz, légszomj, hasmenés, hányinger és általános rossz közérzet szerepelt. A WHO szerint az áldozat korábban nem volt kitéve baromfinak vagy más állatoknak, de számos alapbetegségben (vese- és cukorbetegség) szenvedett, és más okok miatt három hétig ágyhoz kötötték. Ezek a kórelőzmények az orvosok szerint előidézhették a súlyosabb influenzás fertőzés kialakulását (még a szokványos, szezonális influenza esetében is. A mexikói egészségügyi minisztérium és a WHO közölte, hogy a személlyel kapcsolatban lévő többi ember madárinfluenza-tesztje negatív lett. Egyelőre nem ismerik a vírus expozíciójának forrását, bár Mexikóban korábban A(H5N2) vírusokat jelentettek baromfiban – közölte a WHO. A WHO szerint ez volt az első laboratóriumi vizsgálattal megerősített emberi influenza A(H5N2) vírusfertőzés világszerte, és az első madár H5 vírus, amelyet Mexikóban jelentettek. A tudósok szerint az eset nincs összefüggésben az Egyesült Államokban kitört H5N1 madárinfluenza-járvánnyal, amely eddig három tejtermelő farm dolgozóit fertőzte meg.

Mint arról az Agrárágazat is többször írt, a tudósok készen állnak a vírus olyan változásaira, amelyek arra utalnak, hogy a madárinfluenza-vírus alkalmazkodik az emberek közötti könnyebb terjedéshez. Az első emberes fertőzés Oroszországban történt 2021-ben, majd idén Kínában az első haláleset. Mint emlékezetes, az Egyesült Államokban három H5N1-fertőzésről számoltak be, miután tehenekkel érintkeztek, mióta márciusban járványt észleltek tejelő szarvasmarháknál. Kettőnél kötőhártya-gyulladás, míg a harmadiknál ​​légúti tünetek is jelentkeztek. Bár a mexikói elhullás nem ugyanaz a törzs volt, mint az, amely jelenleg az Egyesült Államokban fertőzi meg a szarvasmarhákat, mindkettő H5 madárvírus. Tudósok szerint a H5 vírusok 1997 óta folyamatosan hajlamosabbak az emlősök megfertőzésére, mint bármely más madárinfluenza-vírus. Arról is írtunk, hogy Ausztrália májusban jelentette az A(H5N1) fertőzés első emberes esetét, megjegyezve, hogy nem mutatkoztak átviteli jelek. Ám több ausztrál farmon találtak baromfinál H7 madárinfluenzát.