fbpx

A karácsonyfák és “pálinkafák” földjén járt az MLB zsűrije

Írta: Sándor Ildikó - 2023 július 06.

A Bodrogi birtok Somogy vármegye délnyugati részén, Csurgó várost Porrogszentkirállyal összekötő 6808-as út É-i oldalán, a Horvát határhoz közel, három tájegység találkozásánál található. Az északnyugati Öreghegy és az Újhegy a Zalaapáti-hát legdélibb része. Mivel a birtok, a magaslati részen helyezkedik el csodálatos panoráma tárul a szemünk elé, közelben az Ős Dráva árterében elterülő háborítatlan erdőségek láthatóak, megcsillan a Gyékényesi Kotró víztükre, hívogatóan a nyári melegekben. A távolban, tiszta időben, pedig a Kaprocai hegység láncai sorakoznak felügyelve az alattuk elterülő tájat.

A környék földjei a középkorban Szent János lovagok majd a Festetics család tulajdona volt. A XVIII. századtól szőlőtermesztés és helyi pincegazdaságok jöttek létre a területen. Érdekességként itt a szomszédos Pápai hegyen borozgatott a gimnáziumban tanító Csokonai Vitéz Mihály. Ide látogatott el Magyarország Legszebb Birtokának zsűrije, hiszen Bodrogi Vazul nyerte az idén a verseny Fiatal gazda kategóriáját.

A csurgói birtokot kettészeli a domb közepén haladó dűlőút, mely kezdeténél az idő, csodálatra méltó horhost formált. Mivel a terület régen kaszáló, szőlő és gyümölcsös terület volt, megmaradt az utókornak számos, a helyi építészetre jellemző gazdasági épület. Jelenleg több mint 15 gazdasági épület van a család tulajdonában, melyek várják felújításukat és az ide vágyó vendégeket. Az ezekhez tartozó területeken cseperednek a luc, nordmann és ezüst fenyőfáik, melyeket karácsonyfának nevelnek, közel 10 hektáron. Illetve számos helyen a régi gyümölcsöst meghagyva vagy újra telepítve termesztenek almát és körtét, az őshonos fajtáktól a modern fajtákig 1,5 hektáron, melyet helyben piacon, vagy közintézményekben értékesítenek.

Generációkra vezethető vissza a családjukban a szőlő termesztése is, máig termelnek kis mennyiségben csemege- és borszőlőket.
Elvük a többlábonállás, így a kertészeti kultúra és gyümölcsös mellett, szántó terü­leteik is vannak.
A család nagy büszkesége, hogy a mai napig három generáció együtt dolgozik, kiegészítve egymás jó és rossz tulajdonságit, képességüknek és szakértelmüknek megfelelően.
A kihalásra ítélt zártkerti terület újra él, és még közel sincs vége, számos terv van a terület turisztikai és vendéglátási hiányosságainak rendezésére.
Tavaly a Fiatal gazda kategóriában a Totya Farm “vitte el a pálmát”, erről itt írtunk. Az idei győztes Bodrogi Birtokról készült videót pedig itt tekinthetik meg.