fbpx

Frontkaszákhoz rendelhető segédadapterek

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 április 23.

A CLAAS és a Hans Sauter GmbH közösen fejlesztett ki hidraulikusan elforgatható első-alsó függesztőkarokat a pillangó, avagy triplex kaszakombinációkkal történő kaszáláshoz. A megoldás jelentősen csökkenti vagy akár teljesen kiküszöbölheti a csíkozás jelenségét, ha kanyarodik és lejtőn kaszál a gép. Ez a hatás észrevehetően hozzájárul a magasabb takarmányminőséghez, különösen a széles gumiabroncsokkal szerelt és nagy nyomtávú traktorok esetében.

A hidraulikusan elforgatható alsó függesztőkarok lehetővé teszik az elülső kasza oldalirányú mozgatását 30 cm-rel balra és jobbra

A hidraulikusan eltolható hátsó kaszaegységek néhány éve már jelen vannak a piacon. Egyéb funkciók mellett ez a változat reagálhat a vágási szélesség változására is, ha lejtőn kanyarodunk, és közben kaszálunk. Hasonlóképpen, a fronthidraulika alsó függesztőkarjainak segítségével enyhe lejtőn történő kaszálás beállítása is lehetséges kanyarodáskor. Előfordulhat azonban, hogy a frontkasza kanyarodáskor csíkot hagy, és a traktor kerekei a hátsó kaszaegységek vágása előtt letapossák a növényt. Ennek következményeként a csík egy része taposott növényként ottmarad, és az összegyűjtésnél szennyezettebb lesz.

Ezért az új, hidraulikusan elforgatható alsó függesztőkarokkal a frontkasza kanyarodás közben aktívan befelé fordul. Ez teljes mértékben kiküszöböli a nem kívánt csíkokat és átfedéseket, a kormányzási szögtől függően. Ugyanakkor az elülső kerék általi taposást kiküszöbölhetjük. Ha lejtőn kaszálunk, az eltolásokat az alsó függesztőkarok elforgatásával lehet kompenzálni Az alsó függesztőkarokat egyszerűen bedugjuk a szokásos alsó függesztőkartartóba, így az utólagos felszereléshez nincs szükségünk nagy helyigényre. Mivel a kiegészítő szett nem igényel szerkezeti változtatásokat a frontkaszánál, így ezek az új és a régebbi kialakítású kaszákra egyaránt alkalmasak.

A Hans Sauter GmbH alsófüggesztőkar-készletei speciálisan vannak legyártva, hogy az egység a megfelelő CLAAS kaszához és a vele kapcsolatban lévő traktorral kompatibilis legyen. Az oldalirányú kilengés így mindkét oldalon legfeljebb 30 cm. A vezérléshez egy pár kihelyezett körre van szükség. Közúton haladva az elforgatható alsó függesztőkarok reteszelő blokkal vannak rögzítve. Ha nincs rájuk szükség, akkor, mint az összes többi függesztőkart, egyszerűen felhajtjuk és rögzítjük őket.

A bemutatott adapterek 2020-ban a kaszálási szezonban lesznek kaphatók. A megrendelések teljesítését és az egységek összeszerelését a CLAAS márka magyarországi kizárólagos forgalmazója, az AXIÁL Kft. biztosítja.