fbpx

„Próbálj meg lazítani”

Írta: Szerkesztőség - 2012 szeptember 04.

A kalászosok betakarítása az egyik legösszetettebb feladat, aminek a tarlóápolás is része és most már szinte kötelező munkafolyamatnak számít. A lábon hagyott tarló későbbi műveli költséget jelent, sőt ahogy nő az időtartam a betakarítás és a tarlóápolás között, úgy csökken az esélyünk a talajnedvesség megtartására.

A forgatás nélküli művelés technológiai lehetőségeit 6 gépkapcsolatban mutatta be az IKR az 1300 hektáron gazdálkodó Agro-Bölcske Zrt. gabonatarlóján.

„A nedvesség megőrzésére pedig nagy szükség van, hiszen a bemutató idejéig csak 180 mm csapadékkal kellett beérniük a bölcskei gazdálkodóknak” – mondta köszöntőjében Dr. Sűrű János elnök.

 

Kuhn Cultimer szántóföldi kultivátor

A Cultimer szántóföldi kultivátor család függesztettként 3-5 m munkaszélességgel, illetve vontatott formában 6,5 m és 8 m munkaszélességben érhető el.

Bölcskén a 4 méteres változatot láthattuk munka közben.

A 3 sorban elhelyezett, duplarugós biztosítású lúdtalpkapák biztosítják a forgatást és rögtörést.

A 450 mm átmérőjű tárcsák az aprítást, a talajkötöttség függvényében pedig a T gyűrűs vagy gumigyűrűs henger pedig a lezárást.

A kultivátor különlegessége a 840 mm magas gerendely, ami a nagy átömlési keresztmetszetet biztosítja, így nagy szármaradvány esetén is megbízható munkát végez.

Munkaszélességtől függően 120-400 Le-ig kínál lehetőséget a hatékony talajművelésre, a bemutatott 4 méteres munkagép igénye 120 LE.

 

Strom Ecoland 4 méteres szántóföldi nehézkultivátor

A sekély tarlóhántásra, intenzív, közepesen mély talajlazításra, sőt 35 cm mélységig mély talajlazításra is alkalmas géppel a szántást is kiválthatjuk.

Az 5400 kg tömegű gépen 4 sorban helyezték el a 15 kapát, majd az elmunkáló tárcsasort és a DD lezáró hengert (de más típusra is cserélhető).

Opciósan támasztó kerék és 5 féle kapa választható a kultivátorhoz.

A nagyobb, 5 és 6 méteres munkaszélességű gépek már alapfelszereltségként légfékkel ellátottak.

 

Dondi 807 mélylazító

A tömör rétegek akár sekélyen, akár mélyen találhatók, megakadályozzák a levegő és a nedvesség mozgását, hasznosulását.

Ezek feltörésére a legegységesebb megoldást a lazítás nyújtja, már csak belátás és LE kérdése, hogy ezt milyen mélyen végezzük.

Több mint 400 db Dondi dolgozik már Magyarországon, bár a gép sikeréhez az elmúlt évek szélsőséges időjárása is hozzájárult.

A lazító 4 ill. 5 db szárnyas kését és a tarajos dupla hengert a 80 cm magas gerendelyre szerelték .

Így teljes szelvényben és akár 60 cm mélységben dolgozik, a kések 45o-os prenetrációs szöge miatt ráadásul alacsonyabb fogyasztással.

A lazítókhoz opcióként lezáró henger is rendelhető.

Már 9-13 késes kivitelben is készülnek Dondi lazítók, de ezekhez már szállítóeszközt is biztosít az IKR.

Minden területi központnál lehetősége van a gazdálkodóknak a Dondi lazítók kipróbálására, akár saját körülmények között is.

 

Kuhn Optimer+ rövidtárcsa

A forgatás nélküli művelés alapeszközévé váltak már a rövidtárcsák, mivel lényegesen kisebb fogyasztással, viszont nagyobb sebességgel, fele annyi idő alatt végzünk ugyanazzal a feladattal, racionalizálva a tarlóápolási munkákat.

Felhasználási területük is bővült, szántás elmunkálásra és magágykészítésre is alkalmas.

A korábbi Optimerhez képest két fejlesztés történt a rövidtárcsán: a tárcsatartó karok 12 cm-rel nagyobbak lettek, így nagyobb tarlómaradványok esetén is eredményes.

A korábbi tárcsalapokat pedig egyedi függesztésű, gondozásmentes csapágyazású tárcsalapok váltották fel.

 

Strom Atlas 5 m-es rövidtárcsa

Az ATLAS tárcsás boronát azzal a céllal fejlesztették ki, hogy sokoldalúan és könnyen legyen alkalmazható az egész év folyamán.

A túlterhelés ellen egyenként tekercsrugóval védett tárcsatartók biztonságosan követik a talajfelszínt a beállított munkamélységben.

A talajra nagy nyomással felfekvő, agresszív beállítású, csipkés élű, 620 x 6 mm méretű tárcsák a nagy belső átmérőjű kerettel együtt alkalmassá teszik a gépet különböző, akár nehéz körülmények között végzett munkálatokra.

A tárcsák nagy mennyiségű növénymaradványt is könnyen „felvágnak”, és ezt követően egyenletesen bekevernek a talaj felső rétegébe.

Az egész műveletet a hátsó henger fejezi be (kínálatunkban 6 hengerfajta áll rendelkezésre), amely egyengeti és tömöríti a talajfelszínt.

Az ATLAS segítségével könnyen eljuttatják a talajba akár a magkukorica szárát, zöldtrágyázásra szánt magas növényzetet, hígtrágyát vagy egyéb istállótrágyát.

A szántóföldi bemutatóhoz a már jól ismert New Holland erőgépek közül egy T7.270, egy T8.330, egy T8.390 és helyi kezdeményezésre egy T5050-as traktor biztosította a szükséges lóerőket.

A korszerű sorvezetéstől, az RTK előfizetésen át a flottakövetésig mutatta be megoldásait az IKR a nyomon követhető üzemanyag-fogyasztásra, a géplopás kiküszöbölésére.

A pontos csatlakozási sorokkal pedig a tápanyag-utánpótlási, vetőmag- és vegyszerköltségeink csökkentésére.