fbpx

Gyakorlatban bizonyít a VERSATILE

Írta: Szerkesztőség - 2012 szeptember 04.

Pohárnok Pál, a Vektor Holding Kft. ügyvezetője 2012. július 17-én Győrsövényházán személyesen mutatta be az általuk forgalmazott VERSATILE kombájnokat, illetve az idén eladott betakarítógépek hazai – minden várakozást felülmúló – teljesítményadatait.

A megnyitót követően Annus Péter tartott tájékoztatót a kombájnok gyakorlati tapasztalatairól, valamint az 1800 ha-on gazdálkodó Szántóház Kft.-ről.

1996-97-ben kezdték működésüket, mára elérték az 1800 ha nagyságot, amelyen hagyományos szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoznak.

Gazdálkodásuk során folyamatosan keresik annak lehetőségét, hogy hogyan tudnak költséget megtakarítani, nagyobb profitra szert tenni.

Ennek eredménye volt az a döntés, hogy a szántás nélküli talajművelést helyezték előtérbe, s manapság az ekét már nem is használják.

A Vektor Holding Kft.-vel az új gazdálkodási formának megfelelő technikai háttér kialakításakor kerültek kapcsolatba.

Először egy Köckerling nehéz grubbert, majd az azt követő évben egy könnyű grubbert és vetőgépet vásároltak.

Ezeknek a gépeknek a kiválasztásánál is a gazdaságosságot helyezték előtérbe, melynek megfelelően az árak mellett a teljesítmény és a munkaminőség volt a legfontosabb szempont.

Jövőre újabb beruházásokat, fejlesztéseket terveznek, s ennek keretében egy 12 m-es könnyű grubbert fognak vásárolni, amely – az eddigi pozitív tapasztalataikból adódóan – szintén Köckerling lesz.

 

A munkagépek mellé olyan erőgépet kerestek, ami nagy teljesítményű, gazdaságosan üzemeltethető, egyszerűen kezelhető, s amelyhez így könnyen lehet gépkezelőt is találni.

Az általuk meghatározott prioritások alapján vásároltak egy 340 LE-s VERSATILE 340 típusú derékcsuklós traktort.

Az eddigi használat során maximálisan elégedettek vele, meghibásodása nem volt, csak az előírt szervizeket kellet elvégezni rajta.

Sokáig nem gondolkodtak saját kombájnban, de annyira kedvező ajánlatot kaptak a Vektor Holding Kft-től, hogy „kénytelenek” voltak elgondolkodni az ez irányú beruházáson.

A vásárlás előtt megkerestek egy olyan szlovákiai céget, ahol utána tudtak járni a gyakorlati tapasztalatoknak is.

Ott úgy tájékoztatták őket, hogy a géppel minden vonatkozásban elégedettek, gazdaságosan üzemeltethető, alacsony a karbantartási költség, jó az alkatrészellátás, szinte elhanyagolható a szemveszteség, s feltűnően tiszta a magtartályba kerülő termény.

A gyakorlati tapasztalatok megismerése után döntöttek a beruházás mellett, s megvásárolták a VERSATILE család legkisebb tagját a 420 LE-s és 5 ládás kategóriába tartozó, VECTOR 420-as kombájnt 6000 lit. Magtartály kapacitással, amely a szárítójuk teljesítményével is összhangban van.

Az eddigi tapasztalatok alapján, minden vonatkozásban elégedettek a kombájnnal, és meggyőződésük, hogy ebben a kategóriában a már tradíciókkal rendelkező versenytárs betakarítógépekkel szemben sem vallana szégyent VECTOR 420-as. Sőt.

Tapasztalataik azt mutatják, hogy az 5 m-es vágóasztallal szerelt kombájn napi teljesítménye 25-28 ha, fogyasztása pedig 9-11 liter/ha.

A tartályba kerülő kiváló tisztaságú termény törtszemet szinte egyáltalán nem tartalmaz, a szemveszteségnél pedig 0,2-0,4% közötti kiváló eredményeket mértek.

A nagyobb géppel, a 490 LE-s axiálrotoros kombájnnal (TORUM 740 / RT 490) még ők is csak ismerkednek.

Ez a kombájn egy magasabb kategória, axiáldobos cséplőművel, nagyobb teljesítménnyel, mintegy 12.500 literes magtartállyal.

Kanadában ezeket a betakarító gépeket 12 m-es vágóasztallal használják.

A Szántóház Kft. területi adottságaiból adódóan itt csak 9 m-es vágóasztallal vannak gyakorlati tapasztalatok, amelyek egyértelműen pozitívak.

A kombájnt még nem tudták megterhelni; amit a vágóasztal teljesítménye elbír, azt a kombájn teljesítménye is elbírja.

A kiváló magtisztaság, a törtszemek elhanyagolható aránya és a szemveszteség mennyisége ennél a gépnél is hasonló eredményeket mutat, mint az előzőnél, amely adatokat a haladási sebesség sem befolyásolja.

A kombájn óránként 5,3-5,5 ha-t teljesít, 12-13 liter/ha üzemanyag-fogyasztás mellett.

A házigazda gyakorlati tapasztalatai után Pohárnok Pál a VEKTOR Holding Kft. ügyvezetője ismertette a kombájnok legfontosabb paramétereit.

 

VERSATILE VECTOR 420 és az ACROS 560 kombájnok

 

VERSATILE Vector 420

 

Vágószerkezet: A kombájnok úgynevezett Power Stream vágóasztallal vannak felszerelve, ami minimalizálja a szemveszteséget, optimalizálja a termény továbbítását, ezáltal magasabb hozamot biztosít.

A Schumacher bolygóműves kaszaszerkezet löketszáma elérheti az 1180 löket/perc-et.

A vágóasztal tökéletes hosszanti és keresztirányú hidromechanikus talajfelület-követő rendszerrel van szerelve, de opcióként rendelhető az Auto Contour elektro-hidraulikus rendszer is.

Cséplőszerkezet: A mai kombájnpiac legnagyobb átmérőjű (800 mm) cséplődobjával van felszerelve, melynek fordulatszáma 400-1045/perc, reduktorral 180-490/perc.

Az automatikus szíjfeszítő rendszer (Posi-Torque) elősegíti a fordulatszám ingadozások minimalizálását ezzel a jobb minőségű cséplést.

A cséplőszerkezetnek köszönhetően a törtszemek aránya nagyon elenyésző, szinte nem is mérhető.

Nagyon praktikus megoldás, hogy a dobkosár szimmetrikus, 180 fokban átfordítható, így a használati ideje megduplázható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szintén nagyon praktikus megoldás az ún. Jam Control berendezés, amely a kabinból működtethető, pedálnyomásra 80 mm-rel leejti a dobkosarat, és az eltömődés gond nélkül üríthető, megszüntethető.

A kombájnok 4 illetve 5 szalmarázó ládával vannak felszerelve, itt meg kell jegyeznünk, hogy a szalmarázó ládák szélesek, ezért a 4 ládás gép 5, az 5 ládás gép gyakorlatilag 6 ládás kategóriának felel meg, amelyek felülete 5 ill. 6,15 m2.

A magtisztító berendezésben egy teljesen új kialakítású – szabadalmaztatott rendszerű – speciális hullámos lamellás rostákkal szerelt, melyek lényegesen jobb légáramlást biztosítanak, amelyek megakadályozzák a hosszú szálas kalászok rostákon való elakadását, valamint kiváló szemtisztasági értékeket eredményeznek.

Magtartály: mérete 6 illetve 9 ezer liter, ürítési sebessége 50 ill. 92 l/sec, ürítési magassága 3,4 ill. 4,3 m.

Motor: A VECTOR 420-as kombájn CUMMINS / QSB 6,3-as, az ACROS pedig CUMMINS / QSC 8,3-as motorral van felszerelve, melyek névleges teljesítménye 220 ill. 280 LE, gyakorlati fogyasztása 8-10 ill. 10-12 l/ha, amely a körülmények (pl.: domborzati viszonyok) függvényében változhatnak.

Komfort fülke: Minden igényt kielégítő, légkondicionált, fűtéssel, hűtőbox-al ellátott komfort kabinban minden feltétel adott a fáradtságmentes munkavégzéshez.

Mindenki számára biztosítandó könnyű kezelhetőség érdekében a fedélzeti számítógépet magyar nyelvű szoftverrel látták el. A nagy panorámát nyújtó üvegfelület tökéletes kilátást biztosít.

A VECTOR és az ACROS kombájnok költséghatékonysága egyedülálló, nagyon kedvező az új betakarítógépek ára, valamint a fenntartási és a javítási költségek egyaránt.

 

TORUM 740 / RT 490 kombájn

VERSATILE TORUM 740

 

Európai megnevezése a TORUM 740, míg az Amerikában használatos gép neve RT 490.

A 490 LE-s CUMMINS motorral gyártott kombájnban a rotor átmérője 762 mm, és 3,2 méter hosszú, a kosár leválasztási szöge 360 fok annak köszönhetően, hogy a rotorkosár a cséplőrotorral ellenkező forgásiránnyal körben forog.

A tisztítórendszer 5,2 m2 rostafelülettel rendelkezik, a magtartály 12500 literes, ürítési sebessége pedig 105 liter/sec.

A szalma alapos szecskázását valamint a pelyvával együtt történő egyenletes szétszórását a nagy hatékonyságú szecskázó terítő berendezés biztosítja a vágóasztal teljes szélességében.

Ez az axiál-rotoros, nagy teljesítményű kombájn a szezononként 1200-1500 ha-os gabonaterülettel rendelkező üzemek számára készül.

A nagyobb gépekhez nagyobb igénybevétel és több speciális elvárás is párosulni szokott.

Annak érdekében, hogy a vásárlók egyedi igényeinek is eleget tudjanak tenni, a TORUM 740-hez az opcionális lehetőségek széles tárházát biztosítják (pl.: összkerékhajtás, fél-lánctalp…).

Összességében elmondható, hogy az idei évben eladott VERSATILE gyártmányú kombájnok a VEKTOR Holding Kft. és a vevők minden várakozását felülmúlták.

A gépek munkájával kapcsolatban rengeteg pozitív visszajelzést kaptak, amelyek leginkább az alábbiak: a magtartályba feltűnően tiszta termék kerül bele, amelyben szinte nem találhatóak tört szemek; a szemveszteség alig mérhető, elhanyagolható.

 

Dudás Ervin