fbpx

A mesterséges intelligencia alkalmazása a mezőgazdaságban

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 23.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatban az elmúlt időszakban rengeteg cikk, szakvélemény és elemzés jelent meg. A közbeszédet alapvetően a ChatGPT regisztrációhoz kötött, ingyenes használata uralja, bár ez csak egy lehetséges felhasználási felülete a big-datára épülő, öntanuló mechanizmusoknak.

Az MI alkalmazása számos kérdést vet fel

A mesterséges intelligencia (MI, AI, Artificial Intelligence)  alapú szoftvert fejlesztő OpenAl ellen több szerzői jogi pert is indítottak, noha elvileg a chatbot az okosítása során az interneten nyilvánosan elérhető adatokból dolgozik. Ezek segítségével a ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) a felhasználók kérdéseinek és parancsainak megfelelő szövegeket generál és meglepően pontos összefoglalókat készít. A generatív mesterséges intelligencia szemünk előtt formálódó iparág, ami rengeteg kérdést vet fel, félelmet szül, főleg a bizonytalan jogi és munkaerő piaci kérdések miatt.

paradicsom paradicsomszedő robot
Kép forrása: Világgazdaság

Arra a kérdésre, hogy mi a mezőgazdaság, a következő választ adta a ma még csak értékelhető minőségben angolul elérhető szoftver. „A mezőgazdaság egy olyan gazdasági ág, ami élelmiszerek, takarmányok és egyéb mezőgazdasági termékek előállításával foglalkozik. Magába foglalja a teljes értékláncot a növények vetéstől és az állatok gondozásától kezdve a nyersanyagok betakarításáig és feldolgozásáig, egészen azok értékesítéséig és elosztásáig. A mezőgazdaság fontos szerepet játszik az élelmiszerellátás fontosságában és fontos része az emberi társadalomnak.”

A generált válasz értelmes, egy középiskolai fogalmazás színvonalát néhány másodperc alatt teljesíti. Ilyen mélységben már a nagyobb világnyelveken (spanyol, francia, olasz, stb.) is kielégítő válaszokat kaphatunk. A problémák akkor kezdődnek, ha összetettebb kérdéseket teszünk fel: A mezőgazdaság alapvető fontosságú? „Igen, mondhatjuk, hogy a mezőgazdaság alapvető fontosságú. Fontos szerepe van az élelmiszerellátás biztosításában, aminek az emberiség túlélésében alapvető jelentősége van” – hangzik a válasz. Az ENSZ előrejelzése szerint a Föld népessége 2050-re eléri a 7,9–10,9 milliárd főt. A ChatGPT szerint a következőképpen táplálhatjuk a növekvő lélekszámot. „A Föld növekvő népességének táplálása egy nagy kihívás, amivel az emberiség a következő évtizedekben szembesül. Néhány dolog, ami hozzájárulhat az élelmiszerellátás biztonságához: mezőgazdasági termelékenység növelése, az élelmiszerek tárolásának és elosztásának javítása, az élelmiszerpazarlás csökkentése, új élelmiszerforrások feltárása, élelmiszer fogyasztási szokások megváltoztatása.”

Ha az egyes javaslatokra még részletesebben rákérdezünk, a mesterséges intelligencia eléri a mostani határait, a konkrét, mélyen szakmai kérdésekre gyakran már hibás vagy félrevezető válaszokat ad. Ettől függetlenül az öntanuló mechanizmus valószínűleg hamar képes lesz belakni a legkülönfélébb szakterületek fehér foltjait, de olyan komplex gondolkodásra és szövegalkotó képességre még sokáig nem lesz alkalmas, mint amire az ember. Amíg ez elválik, nézzük, mire használhatja a mezőgazdaság az MI-t. A ChatGPT válasza: „időjárás előrejelzésben, károsítók és betegségek felismerésében, öntözőrendszerek szabályozásában, talajvizsgálatokban.”

Összeállította: Söjtöri Andor