fbpx

3,4 milliárd forint a borászoknak technológiai és gépészeti fejlesztésre

Írta: Barna Ferenc - 2020 október 31.

A borászati üzemek szőlőfeldolgozó, borkészítési vagy palackozási infrastruktúrájának fejlesztését, valamint versenyképességük növelését támogatja a november 02-án megnyíló pályázati lehetőség – nyilatkozott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A kérelmeket a Magyar Államkincstár erre a célra kialakított elektronikus felületén kell benyújtani.

 

magyar bor

 

A már megvalósult beszerzésekre akkor vehető igénybe a támogatás, ha:

  • a borászati gép gyártási ideje a kifizetési kérelem benyújtásakor nem haladta meg a két évet;
  • a borászati gépet első alkalommal 2020. január 1-jét követően helyezték üzembe;
  • a borászati gépet a rendelet kihirdetése előtt vásárolták.

A már megvalósult beszerzéseknél a kifizetési kérelem és támogatási kérelem megegyezik, amely 2020. november 30-a és december 21-e között nyújtható be.

 

Az újonnan tervezett borászati beruházások

A támogatási kérelem idén 2020. november 02-a és 22-e között nyújtható be. Ebben az esetben a beruházás a támogatási kérelem benyújtásának napjától megvalósítható.

A Magyar Államkincstár a benyújtott támogatási terveket március 15-éig bírálja el, míg a megvalósított beruházásokra a kifizetési kérelmet az első évben május 17. és június 15. között lehet benyújtani.

A következő tervezett benyújtási időszak 2021. április 1-20., 2022. évtől kezdődően az adott pénzügyi év január 15. és február 15. között várható.

A támogatási kérelmek beérkezésük sorrendje alapján kerülnek elbírálásra.

 

szőlő

 

A támogatás intenzitása

Közép-Magyarországi régión (Pest megye és Budapest) kívül 50% (nagyvállalatok számára 40%), míg azon belül 25% (nagyvállalatok számára 20%).

Egy kérelmező részére:

  • új beruházás esetén legfeljebb 100 millió forint;
  • a már megvalósult beszerzések esetén legfeljebb 50 millió forint

támogatás nyújtható.

A borászati ágazatot ebben az évben a kormány kiemelten kezelte, több fejlesztési támogatást indított, melyek célja a hazai szőlő- és bortermelők válsághelyzetben történő megsegítése volt.

A támogatás további részletei az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető támogatásról szóló 53/2020. (X. 27.) AM rendeletben olvashatók.

Fotó: Barna Ferenc