fbpx

Elszabadultak a takarmányárak, mire számíthatunk

Írta: Barna Ferenc - 2021 április 29.

Javultak a magyar agrárium kilátásai – ezen belül az állattartó gazdáké is -, az idei év első negyedévében a tavalyi utolsó három hónaphoz képest, pedig a takarmányárak igen elszabadultak.

 

Mezőgazdaság, takarmányárak emelkedtek
Takarmányárak emelkedtek, ettől függetlenül a magyar agrárium kilátásai javultak (Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán)

 

A gazdák helyzetértékelésének összegzése

A Takarék AgrárTrend Index 31,8-ról 32-re emelkedett, a bizalmi index így már tizenkét hónapja folyamatosan javuló tendenciát mutat. A legfrissebb összesítés szerint a piaci szereplők helyzetértékelése elsősorban a baromfi-, a sertés- és az olajosmagvak-termékpályán javult. Ez egyrészt köszönhető a tavalyi mélyponti utáni korrekciónak, másrészt pedig a megnövekedett takarmányárak érvényesítését jelenti. A többi ágazatban alapvetően stagnálás figyelhető meg.

Az elemzők várakozásai szerint, amennyiben nem lesz jelentős aszály, az év második felében az ágazat elérheti az ideális, évi 5-7 százalékos kibocsátásnövekedési szintet.

 

Mezőgazdaság, Takarék AgrárTrend Index
Takarék AgrárTrend Index alakulása 2020 és 2021 között (Fotó: Takarékbank)

 

A Takarékbank bizalmi indexe tavaly óta folyamatos emelkedést mutat

Azonban némileg elmarad a 35-ös értékű semleges növekedési szinttől, amely egy évi 5-7 százalékos kibocsátásnövekedési pályát feltételez az élelmiszergazdaság egészére. A Takarékbank elemzőinek várakozása szerint az indexérték az idei harmadik negyedévben elérheti ezt a hosszútávon fenntartható, biztos jövedelmezőséget jelentő növekedési szintet.

Ehhez azonban kell: az állati termékeket előállítók több lépcsőben érvényesíteni tudják a jelentős mértékben megnőtt inputköltségeiket az eladási árakban; és az időjárás a növénytermesztők gazdálkodását ne befolyásolja negatív irányba.

Az agrártermelés sajátosságainak köszönhetően, a Takarékbank előzetes várakozásainak megfelelően, a téli hónapokban

 

A bizalmi index értéke eltérő a vizsgált termékpályákon:

  • A szántóföldi növénytermesztésre alapuló gabona- és olajosmagvak-termékpályákon átlag feletti az alindex értéke, ami a márciusig tovább emelkedő terményáraknak tudható be.
  • A tojás termékpályán az import visszaszorulása, illetve a húsvéti szezon okozott az átlagosnál jobb helyzetértékelést.
  • A baromfi- és a sertéstermékpálya mutatja továbbra is a leginkább pesszimista hangulatot. A baromfi-termékpályán ugyanakkor egyéves időtávban több mint 13 pontos emelkedést tapasztaltak az elemzők.
  • A gyümölcstermesztők és -feldolgozók esetében azonban megismétlődött a tavalyi tendencia. A tavaszi fagyok okozta terméskiesés miatt nehéz év elé néz az alágazat, amit az átlagosnál alacsonyabb indexérték is jelez.

 

Mezőgazdaság, Takarék AgrárTrend Index
Termékpálya index, 2021. első negyedév (Fotó: Takarékbank)

 

Megjelentek a magas terményárak a takarmányköltségben

A Takarékbank előrejelzésének megfelelően a 2020 utolsó negyedéve óta rekordmagasságokba emelkedő terményárak a takarmányköltségben 2021 első negyedévében jelentek meg. A korábbi tapasztalatoknak megfelelően azonban a feldolgozók által integrált termelők számára „védőhálót” nyújt az integráció, továbbá a szarvasmarha-termékpályákon (húsmarha, tej) a nagyobb mértékben a saját termőterületre alapozott takarmányalapanyag-előállítás nyújt biztonságot.

 

A várakozások alakulásának indikátora: a lezárások utáni nyitás

A Takarékbank Agrárcentrum felmérése szerint a piac helyzetértékelésében látható stagnálásában fontos szerepet játszott, hogy az első negyedév végén még bizonytalan volt a pandémiás lezárások utáni nyitás várható időpontja. Az élelmiszer-kiskereskedelemben idén elmaradt a tavalyihoz hasonló „pánikvásárlási” roham, így az élelmiszer-feldolgozók némi többletkészlettel rendelkeznek. A tapasztalatok szerint azonban a magyar élelmiszertermelés alkalmazkodni tudott a járvány miatt megváltozott helyzethez, sikerült az értékesítési csatornákat – ha nem is teljesen –, de oly módon megváltoztatni, hogy az éttermek bezárásával járó keresletcsökkenés ne okozzon nagy problémát.

A nyitás leginkább a szőlő-bor termékpálya szereplőinek gazdálkodására lehet rendkívül jótékony hatással. Az első tapasztalatok, illetve felmérések szerint a borfogyasztási szokások érzékelhetően megváltoztak a pandémia idején, a napi fogyasztásra szánt borok piaca nőtt, és ehhez jól tudott alkalmazkodni a borászatok zöme. A prémium szegmensben, elsősorban éttermekbe beszállító borászatok számára a kormányzat támogatása átmenetileg segítséget jelentett, viszont számukra kulcskérdés a mihamarabbi nyitás.

 

Forrás: Takarékbank, Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc